settings icon
share icon
Питање

Може ли име неке особе буде избрисано из Књиге Живота?

srpski
Одговор


Откривење 22:19 каже:„Ако пак ко одузме нешто од речи ове пророчке књиге, Бог ће одузети његов део од дрвета живота и од светога града, који су описани у овој књизи.“ Овај стих обично је део расправе о вечној сигурности. Да ли Откривење 22:19 каже, да пошто је име неке особе записано у Јагњетовој Књизи Живота, може у неком тренутку у будућности да буде избрисано? Другим речима, може ли хришћанин да изгуби спасење?

Прво, Библија јасно говори да, правом вернику сигурност даје Божија сила и он је запечаћен за дан искупљења (Ефесцима 4:30) и од свих оних које је Отац дао Сину, Он неће изгубити ни једног од њих (Јован 6:39). Господ Исус је изјавио: „Дајем им вечни живот, па неће никада пропасти, нити ће их ко отети из моје руке. Мој Отац - који ми даде - већи је од свих, и нико не може да отима из руке мога Оца. Спасење је Божије дело, не наше (Титу 3:5) и Његова сила је та која нас чува.

Ако се реч „ко” споменута у Откривењу 22:19 не односи на вернике, ко су онда ти људи? Другим речима, ко би можда желео да или дода или одузме речима из Библије? Највероватније, они који кривотворе Божију реч не би били прави верници, већ они који само исповедају да су хришћани и који претпостављају да су њихова имена у Књизи Живота. Опште говорећи, две главне групе које су, по традицији, кривотворили Откривење су псеудо-хришћанске секте и они који се држе врло либералних теолошких веровања. Многе секте и теолошки либерали тврде да припадају Христу, али нису наново рођени – крајњи библијски термин за хришћанина.

Библија цитира неколико примера оних који су мислили да су верници, али чије исповедање се испоставило као погрешно. У Јовану 15, Исус их помиње као гране које нису остале у Њему, правом Чокоту и стога нису произвеле прави род. Знамо да су погрешни, јер „познаћете их по плодовима” (Матеј 7:16,20); прави следбеници показаће плод Духа који пребива у њима (Галатима 5:22). У 2. Петровој 2:22, они који лажно исповедају су пси који се враћају на своју бљувотину и „свиња која се враћа да се ваља у каљузи”. Гола грана, пас, свиња су симболи оних који исповедају да имају спасење, али који немају ништа осим своје праведности да се на њу ослоне, а не Христову праведност која истински спашава.

Они који су се покајали за своје грехе и наново су рођени највероватније не би својевољно кривотворили Божију Реч на овај начин – било да јој нешто додају или одузимају. Наравно, признајемо да се добри људи искрено држе разлика у области текстуалног критицизма. Али, може се показати како су секташи и либерали изнова и „додавали” и „одузимали”. Тако, можемо разумети Божије упозорење у Откривењу 22:19 на овај начин: свако ко кривотвори ову битну поруку установиће да Бог није записао њихово име у Књизи Живота и биће лишен приступа у Свети Град и изгубиће право на било какво очекивање од свих добрих ствари које је Он обећао својим светима у овој књизи.

Са логичке тачке гледишта, зашто би суверени и свезнајући Бог – Он који зна крај од почетка (Исаија 46:10)- записао неко име у Књизи Живота, када Он зна да ће морати да га брише када та особа на крају оде у отпадништво и одрекне се вере? Поред тога, читање овог упозорења у оквиру контекста овог одломка у коме се појављује (Откривење 22:6-19) јасно показује да Бог остаје доследан: само они који су пазили на Његова упозорења, покајали се и наново су рођени имаће права да се радују вечности. Све друге, на жалост, чека једна ужасна и застрашујућа будућност.

Откривење 3:5 је други стих који се бави овим питањем. „Онај који побеђује….и нећу избрисати његово име из Књиге Живота”. „Победник” који се помиње у овој посланици у Сарду је хришћанин. Упореди ово са 1. Јовановом 5:4: „Јер све што је од Бога рођено побеђује свет”. И стих 5: „Ко је тај што побеђује свет, ако не онај који верује да је Исус Син Божији?“ (Види такође 1. Јованову 2:13). Сви верници су „победници” јер им је дата победа над грехом и неверовањем света.

Неки људи виде у Откривењу 3:5 слику Божијег пера које је намештено и спремно да избрише име сваког хришћанина који згреши. Они то овако читају: „Ако забрљаш и не донесеш победу, ти ћеш онда изгубити спасење! У ствари, ја ћу избрисати твоје име из Књиге Живота! Али, ово тај стих НЕ говори. Исус овде даје обећање, а не упозорење.

Библија никад не говори да Бог брише име верника из Књиге Живота; не постоји чак ни упозорење да Он о томе размишља. Дивно обећање Откривења 3:5 је да Исус НЕЋЕ избрисати ничије име. Говорећи „победницима”- свима онима који су искупљени Јагњетовом крвљу – Исус даје своју реч да неће избрисати њихова имена. Он потврђује да једном записано име, остаје тамо заувек. Основа за то је Божија верност.

Обећање Откривења 3:5 упућено је верницима, који су сигурни у своје спасење. За разлику од тога, упозорење Откривења 22:19 упућено је неверницима, који, уместо да промене своја срца према Богу, покушавају да промене Божију Реч да одговара њима.Врати се на Српску страну

Може ли име неке особе буде избрисано из Књиге Живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries