settings icon
share icon
Питање

Које су обавезе старешине у цркви?

srpski
Одговор


Библија говори о најмање пет обавеза и одговорности једног старешине:

1) Старешине помажу да се реше спорови у цркви. „И дођоше неки из Јудеје, па учаху браћу: ако се не обрежете по мојсијевском обичају, не можете се спасити. А кад се Павле и Варнава упустише у не малу распру и препирање с њима, одредише да због овог спорног питања Павле и Варнава и још неки од њих иду горе у Јерусалим к апостолима и старешинама" (Дела 15:1-2). Дошло је до оштре расправе око једног питања, а одлуку око тог питања препуштена је апостлима и старешинама. Овај одељак учи нас да су старешине доносиоци одлука.

2) Они су моле за болесне. „Болује ли ко међу вама? Нека дозове црквене старешине, па нека се помоле над њим и помажу га уљем у име Господње". (Јаковљева 5:14). Старешина који испуњава библијске квалификације води побожан живот,а „много може делотворна молитва праведника" (Јаковљева 5:16). Једна од неопходности у молитви је да се молимо да Божија воља буде спроведена, а од старешина се очекује да то ураде.

3) Треба да пазе на цркву у понизности. „Старешине међу вама молим ја, који сам и сам старешина и сведок Христових страдања и учесник у слави која ће се открити, напасајте стадо Божије које је код вас и надгледајте га не присилно, него драговољно, како Бог хоће, не из жеље за срамним добитком, него у преданости, и не као господари над онима који су вам додељени, него будите пример стаду. И кад се појави архипастир, примићете славни венац који не вене" (1. Петрова 5:1-4). Старешине су Божије одабране вође у цркви; њима је поверено стадо. Они не треба да воде ради финанасијске добити, већ из жеље да служе стаду и буду му пастири.

4) Треба да пазе на духовни живот стада. „Будите послушни својим старешинама и покоравајте се, јер они бдију над вашим душама као они који ће за то одговарати; да они то чине с радошћу а не уздишући, јер вам ово не би било од користи" (Јеврејима 13:17). Ова стих се не односи се посебно на „старешине", већ на црквене вође. Они полажу рачун за духовни живот цркве.

5) Они треба да проводе време у молитви и подучавању Речи. „Тада Дванаесторица сазваше све ученике и рекоше: не приличи да ми запоставимо реч Божију и да служимо око трпеза. Стога гледајте, браћо, да нађете седам осведочених људи из своје средине, пуних Духа и мудрости, којима ћемо поверити ову дужност; ми ћемо се и даље посветити молитви и проповедничкој служби" (Дела 6:2-4). Ово важи за апостоле, али видимо из 1. Петрове 5:1 да је Петар био и апостол и старешина. Овај стих нам такође показује разлику између обавеза старешине и ђакона.

Једноставно речено, старешине треба да буду миротворци, молитвени борци, учитељи, вође за пример, као и доносиоци одлука. Они проповедају и подучавају вође у цркви. То је тражена позиција, али је не треба олако шватати – прочитајте ово упозорење; „Не будите, браћо моја, многи од вас учитељи, јер знамо да ћемо у толико већма бити осуђени" (Јаковљева 3:1).Врати се на Српску страну

Које су обавезе старешине у цркви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries