settings icon
share icon
Питање

Шта је спасење? Која је хришћанска доктрина спасења?

srpski
Одговор


Спасење је избављење од опасности или патње. Спасити значи избавити или заштитити. Реч у себи садржи идеју победе, здравља или одржавања. Понекад Библија користи речи спасен или спасење кад се ради о привременом, физичком избављењу, као што је Павлово избављење из затвора (Филипљанима 1:19).

Много је чешћи случај да се реч спасење односи на вечно, духовно избављење. Када је Павле рекао филиплинском чувару затвора шта треба да уради да би био спасен, он је причао о његовој вечној судбини (Дела 16:30-31). Исус је поистоветио спасење са уласком у Божије царство (Матеј 19:24-25).

Од чега смо спасени? У хришћанској доктрини спасења спасени смо од „гнева“, Божијег суда за грех (Римљанима 5:9; 1. Солуњанима 5:9). Наш грех нас одваја од Бога а последица греха је смрт (Римљанима 6:23). Библијско спасење се односи на наше избављење од последица греха и тиме укључује уклањање греха.

Ко је тај који спасава? Само Бог може да уклони грех и избави нас од казне коју грех заслужује (2. Тимотеју 1:9; Титу 3:5).

Како Бог спасава? У хришћанској доктрини спасења Бог нас је спасао кроз Исуса Христа (Јован 3:17). Конкретно речено, спасење је постигнуто Исусовом смрћу на крсту и васкрсењем (Римљанима 5:10; Ефесцима 1:7). Писмо јасно говори да је спасење благодатни, незаслужени дар од Бога (Ефесцима 2:5, 8) и доступан је само по вери у Исуса Христа (Дела 4:12).

Како примамо спасење? Спасавамо се по вери. Прво, морамо да верујемо у јеванђеље – добру вест о Исусовој смрти и васкрсењу (Ефесцима 1:13). Онда, морамо да верујемо, у потпуности се поуздамо у Господа Исуса (Римљанима 1:16). Ово укључује покајање, промену ума у вези са грехом и Христом (Дела 3:19), и призивање Господњег имена (Римљанима 10:9-10, 13).

Ово је дефиниција хришћанске доктрине спасења: „Избављење по Божијој благодати од вечне казне за грех која је намењена онима који по вери прихвате Божије услове за покајање и веру у Господа Исуса“. Спасење је доступно само у Исусу (Јован 14:6; Дела 4:12) и зависи само од Бога који даје заштиту, сигурност и гаранцију.Врати се на Српску страну

Шта је спасење? Која је хришћанска доктрина спасења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries