settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о разводу и поновном ступању у брак?

srpski
Одговор


Прво, без обзира какав поглед на развод неко има, битно је да сетимо Библијских речи из Михеја 2:16а: “Господ Бог Израиљев вели да мрзи на пуштање.” Према Библији, Божији је план да брак буде посвећење за цео живот. “Тако нису више два него једно тело. Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља” (Матеј 19:6). С обзиром да брак подразумева две грешне особе, Богу је јасно да ће се развод ипак дешавати. У Старом завету, Он је поставио неке законе да би заштитио права оних који се разводе, посебно жена (Пета Мојсијева 24:1-4). Исус скреће пажњу да су ови закони дати због тврдоће људских срца, а не зато што је то била Божија жеља. (Матеј 19:8).

Полемика око тога да ли су развод и поновни брак дозвољени према Библији се врти углавном око Исусових речи у Матеју 5:32 и 19:9. Реченица “ осим због блуда” је једина ствар у Писму која можда даје Божије допуштење за развод и поновни брак. Многи тумачи разумеју овај "изузетак који потврђује правило" као да се односи на "брачну прељубу" током "заручничког" периода. По Јеврејском обичају, мушкарац и жена су сматрани за венчане чак и током периода вереништва тј. “заручништва.” Неморалност током овог периода "заручништва" би онда била једини валидан разлог за развод.

Међутим, Грчка реч преведена са “брачна прељуба” (“блуд”) је реч која означава сваку врсту сексуалне неморалности. Може да значи, секс пре брака, проституцију, прељубу, идт. Исус вероватно говори да је развод дозвољен ако је почињена сексуална прељуба. Сексуални односи су нераздвојан део брачне везе “двоје ће бити једно тело” (Прва Мојсијева 2:24; Матеј 19:5; Ефесцима 5:31). Самим тим, кидање те везе сексуалним односима ван брака, можда је допустив разлог за развод. Ако је тако, онда Исус такође говори о поновном ступању у брак у овом пасусу. Израз “и ожени се другом” (Матеј 19:9) указује на то да су развод и поновни брак дозвољени једино као "изузетак који потврђује правило", какво год да је тумачење. Важно је напоменути да је једино невиној страни дозвољено да се поново венча. Иако се изрично не каже у тексту, дозвола за поновни брак после развода је Божија милост према ономе према коме је згрешено, а не према оном ко је починио сексуални грех. Можда постоје посебни случајеви када је "грешној страни" дозвољено да се поново венча – али такав концепт не постоји у овом тексту.

Други тумаче 1 Коринћанима 7:15 као други “изузетак,” дозвољавајући поновни брак ако се супружник који не верује разводи од верника. Међутим, контекст не помиње поновни брак, већ једино каже да верник није везан за неверног супружника уколико он жели да оде. Други верују да је злостављање (супружника или детета) ваљан разлог за развод иако се то не спомиње као такво у Библији. Иако ово може да буде случај, никада није добро правити претпоставке од Божије Речи.

Понекад се у полемици око "изузетка који потврђује правило" изгуби чињеница, без обзира шта “брачна прељуба” значи, да ради се о дозволи за развод а не о наредби за развод. Чак и када се прељуба догоди, брачни пар, по Божијој милости, може да опрости и почне да гради свој брак изнова. Бог нам је опростио много више. Ми сигурно можемо да следимо Његов пример и чак да опростимо грех прељубе (Ефесцима 4:32). Међутим, у многим случајевима супружник се не каје и наставља да живи у прељуби. То је оно где се Матеј 19:9 можда може применити. Многи можда сувише брзо желе да се после развода поново венчају, онда када Бог можда од њих жели да остану сами. Бог понекад позива особу да буде сама да би њихова пажња била неподељена (1. Коринћанима 7:32-35). Поновно ступање у брак може да буде опција у неким околностима, али не значи и једину могућност.

Жалосно је да је број развода код номиналних Хришћана скоро пођеднако висок као у неверном свету. Библија је више него јасна да Бог мрзи развод (Малахија 2:16) и да помирење и опраштање треба да буду део живота верника (Лука 11:4; Ефесцима 4:32). Међутим, Бог је свестан да ће се развод дешавати чак и међу Његовом децом. Разведена особа или особа која је поново ступила у брак не треба да се осећа мање вољеном од Бога, када развод и /или поновни брак нису у оквиру" изузетка који потврђује правило", у Матеју 19:9. Бог често користи грешну непослушност Хришћана да постигне велике ствари.Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о разводу и поновном ступању у брак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries