settings icon
share icon
Питање

Како хришћани треба да дисциплинују своју децу? Шта Библија каже о томе?

srpski
Одговор


Деценијама уназад, кажњавање деце батинама је била уобичајена пракса. Последњих година, међутим, батине (или неки други вид телесног кажњавања) су замењене са “слањем у другу собу” и другим облицима кажњавања који не укључују физичко дисциплиновање. Да истучеш своје дете је заправо законом забрањено у неким земљама. Многи родитељи се боје да истуку своју децу јер неко може да их пријави и да им деца буду одузета. Не желимо да нас погрешно шватите – ни на који начин се не залажемо за злостављање деце. Дете никада не треба да буде физички дицсиплиновано до те мере да му то причини фижичка оштећења. Према Библији, међутим, примерено и ограничено физичко кажњавање деце је добра ствар, и доприноси добробити и исправном одгајању деце.

Многи делови Писма заправо промовишу физичко кажњавање. "Ко жали прут, мрзи на сина свога, а ко га љуби, кара га за времена." Постоје и други стихови који подржавају физичко кажњавање (Приче Соломонове 13:24, 22:15, 20:30). Библија снажно наглашава важност дисциплине; то је нешто што сви треба да имамо да бисмо били продуктивни људи и много се лакше учи док смо млађи. Деца која се не науче дисциплини, одрастају са побуњеничким духом, немају поштовање за ауторитет, и као последица тога очигледно нису спремни да вољно слушају и следе Бога. Бог користи дисциплину да нас исправи, да нас води исправним путем, и да нас охрабри да се покајемо за наше поступке (Псалам 94:12; Приче Соломонове 1:7, 6:23, 12:1, 13:1, 15:5; Исаија 38:16; Јеврејима 12:9). Ово су само неки од стихова који говоре о добробити дисциплине.

Ево где лежи проблем; у већини случајева родитељи си или сувише пасивни или сувише агресивни када се ради о подизању њихове деце. Онима који не верују у физичко кажњавање понекад недостаје способност да коригују и дисциплинују своју децу исправно, што допиноси томе да деца постају самовољна и непослушна. Ово највише оштећује децу, дугорочно гледано. "Дисциплина и укор доносе мудрост детету, али је непослушно дете срамота својој мајци" (Приче Соломонове 29:15). Постоје неки родитељи који погрешно тумаче Библијску дефиницију дисциплине (или су можда људи који злостављају друге) и користе је да би оправдали злостављање и погрешно понашање према својој деци.

Дисциплина се користи да би се људи кориговали и обучили да иду исправним путем. "Свако дисциплиновање наиме, у садашње време не изгледа да је на радост, него на жалост, али касније даје миран род праведности онима који су њиме извежбани" (Јеврејима 12:11). Бог нас дисциплинује са љубављу, и тако треба да чини родитељ са дететом. Батине никада не треба да се користе да би се изазвао дуготрајан бол или повреда, већ то треба да је брз лак ударац по доњем задњем делу да би се дете научило да оно што је направило је лоше. Никада не треба да се користи као вентил за наш гнев или фрустрацију, или да се употребљава неконтролисано.

"И ви очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у Господњој науци и опомени" (Ефесцима 6:4). Подизање деце у “Господњој науци и опомени” укључује забране, поправљање и да, физичко кажњавање у љубави.Врати се на Српску страну

Како хришћани треба да дисциплинују своју децу? Шта Библија каже о томе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries