settings icon
share icon
Питање

Шта је узроковало изумирање диносауруса?

srpski
Одговор


Изумирање диносауруса је енигма која је опчињавала научнике више од једног века. Проналазимо фосилне остатке гигантских рептила по целом свету, али не видимо да су та бића жива данас. Шта им се десило?

Конвенционална парадигма каже да су они мистериозно нестали пре 65 милиона година. Низ објашњења је понуђено зашто се то десило. Две најпопуларније хипотезе су хипотеза утицајног догађаја и хипотеза масивних вулкана. Прва хипотеза каже да је један или више астероида ударио у земљу и И тако изазвао „нуклеарну зиму" која је збрисала диносаурусе. Друга криви интензивну вулканску активност за њихову смрт. И једна и друга хипотеза указују да је постојала велика концентрација иридијума (Ир) која је пронађена закопана у седиментима који раздвајају секундарну еру (доба креде) од палеогеног раздобља (познатог као граница К-Пг; раније познатог као К-Т граница), који је, према конвенционалној парадигми, био период историје Земље током кога су диносауруси изумрли.

Обе хипотезе узимају у обзри неке доказе, док друге игноришу. На пример, ако је иједна од ових хипотеза тачна и ако постоји јаз од 60 милиона година између човека и диносауруса, како, онда, да објаснимо петроглифе и друге облике древне уметности која описује људску интеракцију са сличним диносаурусима као што су трицератопси, стегосауруси, тираносауруси рекс и сауроподи (како их у неким случајевима кроте и јашу)? Штавише, фосилни остаци отисака диносауруса су пронађени у истим остацима стена као отисци копита и људских стопала. Како ово да објаснимо у оквиру конвенционалне парадигме? И зашто свака древна култура, са сваког насељеног континента бележи интеракцију са дивовским рептилима? Ова створења су данас позната као „змајеви" и колективно се повезују са митологијом.

Али, треба да се запитамо, како је могуће да тако пуно изолованих култура из целог света дели исту митологију на тако универзалан начин? Да ли, можда, постоји суштинска историјска истина у вези са овим легендама? Да ли је могуће да су ти дивовски рептили које проналазимо сахрањене у земљи повезани са дивовским рептилима о којима су наши преци говорили вековима уназад? Верујемо да је то случај. Обилни докази нам указују да је конвенционална парадигма, у основи, погрешна. Човечанство изгледа да има колективну амнезију у вези са овим и ми смо успешно успоставили „научну" парадигму која нас држи у тами.

Како, онда, да објаснимо изумирање диносауруса? Исто као што објашњавамо изумирање других врста, од 20.000 до 2 милиона врста, за које научници верују да су изумрле само током прошлог века – комбинацијом климатских промена и множењем људске врсте. Климатске промене могу бити веома деструктивне за екосистеме уоштено, а ми имамо тенденцију да убијамо или изгнонимо све што сматрамо главном конкуренцијом. Зато не налазимо пуно других грабљиваца- лавова, тигрова и медведа итд,- у предграђима и градовима или чак сеоским пределима. Са разлогом се налазимо на врху ланца хране.

У холивудским филмовима попут „Парк из доба Јуре", видимо створења као што су тираносауруси рекс и велоцираптори како нас јуре и једу живе. Без сумње, када би људи и диносауруси живели у исто време, нешто од тога би се сигурно десило. Али, управо је супротно била истина. Ми смо их ловили и скували за вечеру. У многим легендама и древној уметности, то је управо оно што налазимо mdash; људи који лове дивовске рептиле и убијају их. Лавови, тигрови и медведи нису прошли тако лоше као диносауруси (зато још увек постоје). Разлог је што су наши преци били посебно усредсређени да„убијају змајеве"!

Шта се десило са диносаурусима? Изгледа, да смо појели оне који су преживели глобалне климатске промене. Неки су можда још увек преживели у удаљеним деловима света који још нису дошли под нашу потпуну власт, а таквих извиђања је на стотине, сваке године – посебно међу аутохтоним, примитивним групама људи који говоре неверним западњачким стручњацима (који, природно, не верују домороцима, због сопствених такозваних „научних" претпоставки). По нама, та неповерљивост је погрешна. Наука треба да спроведе непристрасну истрагу о доказима без предрасуда, а не произвољан људски напор, да би се подупрла погрешна теорија о историји Земље.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је узроковало изумирање диносауруса?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries