settings icon
share icon
Питање

Да ли је Бог створио зло?

srpski
Одговор


На први поглед може да изгледа да ако је Бог створио све ствари, онда мора да је створио и зло. Међутим, овде постоји једна претпоставка коју треба разјаснити. Зло није "ствар" – као камен или струја. Не можете да имате посуду са злом! Радије, зло је нешто што се догоди, као трка. Зло не постоји само по себи – оно је у ствари недостак нечег другог. На пример, рупе су стварне али постоје само у нечем другом. Рупом зовемо недостатак земље – али она не може бити одвојена од земље. Тако да када је Бог стварао, истина је да је све било добро. Једна од добрих ствари које је Бог створио су створења која су имала слободу да бирају добро. Да би они могли да имају прави избор, Бог је требало да дозволи нешто поред доброг за избор. Тако да је Бог дозволио овим слободим анђелима и људима да бирају добро или не-добро (зло). Када лош однос постоји између две добре ствари, то зовемо злом, али то није "ствар" за коју је потребан Бог да је створи.

Можда ће следећа илустрација да помогне. Ако треба да упитам једну просечну особу "да ли постоји хладноћа?" – њен/његов одговор ће вероватно бити да. Међутим, то је неисправно. Хладноћа не постоји. Хладноћа је недостатак топлоте. Слично, тама не постоји. Тама је недостатак светла. Слично, зло је недостатак доброг, или још боље, зло је недостатак Бога. Бог није требало да ствара зло, већ само да дозволи недостатк доброг.

Погледајмо пример Јова у Јову поглавља 1-2. Сатана је желео да уништи Јова, и Бог је дозволио Сатани да уради све што жели осим да га убије. Бог је све ово дозволио да би доказао Сатани да је Јов био праведан зато што је волео Бога, а не зато што га је Бог богато благословио. Бог је суверен и на крају крајева је у контроли свега што се дешава. Сатана не може да уради ништа осим ако нема Божију "дозволу." Бог није створио зло, али је дозволио зло. Да Бог није дозволио зло, и људски род и анђели би служили Богу из дужности, а не по избору. Он није желео “роботе” који би једноставно радили оно што Он жели, јер су тако "испрограмирани." Бог је дозволио зло тако да би ми могли да имамо истинску слободну вољу и да би могли да бирамо да ли да му служимо или не.

На крају крајева, не постоји један одговор на ова питања који би ми могли у потпуности да шватимо. Ми, као ограничена људска бића, никада не можемо у потпуности да шватимо једног бесконачног Бога (Римљанима 11:33-34). Некада ми мислимо да разумемо зашто Бог нешто ради, само да би касније шватили да се то дешавало из сасвим различитог разлога, него што смо то првобитно мислили. Бог на ствари гледа из вечне перспективе. Ми на ствари гледамо из овоземаљске перспективе. Зашто је Бог поставио Адама и Еву на земљу, знајући да ће Адам и Ева згрешити и смим тим донети зло, смрт и патњу целом људском роду? Зашто нас једноставно није створио и оставио у рају где бисмо били савршени и без патње? Најбољи одговор до кога ја могу да дођем је следећи: Бог није желео врсту робота који немају слободну вољу. Бог је требало да дозволи зло да бисмо ми имали прави избор да ли да славимо Бога или не. Ако никада не бисмо патили или страдали од зла, да ли бисмо истински знали колико је небо предивно место? Бог није створио зло, али га је дозволио. Да Он није дозволио зло, ми бисмо Га славили из дужности а не по избору наше слободне воље.Врати се на Српску страну

Да ли је Бог створио зло?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries