settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о депресији?

srpski
Одговор


Депресија је широко распростањено стање од кога пате милиони људи, било хришћана или нехришћана. Људи који пате од депресије могу да имају изузетан осећај туге, беса, беспомоћности, умора и могу да имају још много других симптома. Могу да се осећају бескориснима, могу да имају самоубилачке мисли, да изгубе интерес за људе и ствари у којима су некада уживали. Депресија је обично подстакнута животним околностима, као што је губитак посла, смрт вољене особе, или развод, или психолошким проблемима као што су злостављање или слаба слика о себи.

Библија нам заповеда да будемо испуњени радошћу и слављењем (Филипљанима 4:4; Римљанима 15:11), тако да је Божија намера за нас да живимо један радостан живот. Ово није лако неком ко пати због духовне депресије, али се из ње може изаћи кроз Божији дар молитве, изучавањем Библије и њеном применом, кроз групу за подршку, кућне групе, заједништво међу верницима, исповедање, опраштање и саветовање. Ми морамо да се портудимо да не останемо окренути сами себи, већ да се радије окренемо и потражимо помоћ од других. Осећање депресије се често може решити када особа која пати од ње се фокусира на Христа и друге, уместо на себе саму.

Клиничка депресија је физичко стање које мора лекар да дијагностикује. Она није последица несрећних животних околности, нити се симптоми могу уклонити снагом нечије воље. Супротно ономе што се верује у неким хришћанским круговима, клиничка депресија није увек узрокована грехом. Депресија понекад може да буде поремећај који се мора лечити лековима и/или терапијама. Наравно, Бог је у стању да излечи било коју болест или поремећај. Међутим, у неким случајевима, да се потражи помоћ лекара због депресије је исто као да га потражимо због неке повреде.

Постоје неке ствари које људи који пате од депресије могу да ураде да би се боље осећали. Они треба да се побрину да остану у Божијој речи, чак и када им није до тога. Емоције могу да нас заблуде, али Божија реч је чврста и непроменљива. Ми морамо да одржимо своју веру чврстом у Богу, и да се држимо још ближе до Њега када пролазимо кроз проблеме и искушења у животу. Библија нам каже да Бог никада неће допустити искушења у нашем животу која не можемо да издржимо (Прва Коринћанима 10:13). Иако да си у депресији није грех, особа је још увек одговорна како ће да реагује на своје проблеме, укључујући и то да потражи професионалну помоћ која јој је потребна. "Приносимо, дакле, стално – његовим посредством – Богу захвалну жртву, то јест, плод усана које исповедају Његово име " (Јеврејима 13:15).Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о депресији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries