settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о опседнутости демонима / демонској опседнутости?

srpski
Одговор


Библија даје неке примере људи који су били опседнути или под утицајем демона. Из ових примера можемо да видимо неке симптоме демонског утицаја као и да добијемо увид како демон опседа неког. Ево неких библијских пасуса: Матеј 9:32-33; 12:22; 17:18; Марко 5:1-20; 7:26-30; Лука 4:33-36; Лука 22:3; Дела 16:16-18. У неким од ових пасуса, опседнутост демонима узрокује физичку болест, као што је немогућност говора, епилептични симптоми, слепило, итд. У другим случајевима, узрокује да особа чини зло, Јуда је главни пример. У Делима 16:16-18 дух је очигледно робињи дао некакву могућност да зна ствари које су ван њене личне спознаје. У случају бесомучног Гергесинца који је био опседнут многим демонима, он је имао натприродну снагу, ишао је около го, и живео је на гробљу. Крај Саул, пошто се побунио против ГОСПОДА, је био узнемираван од стране једног злог духа (Прва Самуилова 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10) са видљивим знацима депресије и повећане жеље и спремности да убије Давида.

Значи, постоји велики број могућих симптома демонске опседнутости, као што су физичка болест која се не може приписати неком стварном физичком проблему, промене личности као што је депресија или некарактеристична агресија, натприродна снага, игнорисање скромности или “нормалних” друштвених односа и можда способност да се дају информације за које нема природног начина да се знају. Веома је битно да се узме у обзир да скоро све, ако не и све, ове карактеристике могу да имају и друго објашњење, тако да је важно да не окарактеришемо сваку особу са депресијом или епилепсијом као опседнуту демонима. Са друге стране, мислим да у нашој западној култури, не узимамо Сатански утицај на животе људи довољно озбиљно.

Као додатак овим физичким и емотивним карактеристикама, можемо да погледамо на неке духовне атрибуте који показују демонски утицај. Ови могу да укључују одбијање да се опрости (Друга Коринћанима 2:10-11) и веровање и ширење лажне доктрине, посебно када се ради о Исусу Христу и његовом откупљујућем делу (Друга Коринћанима 11:3-4,13-15; Прва Тимотеју 4:1-5; Прва Јованова 4:1-3).

Када се ради о демонској уључености у живот хришћана, апостол Петар је један пример да верник може да буде под УТИЦАЈЕМ ђавола (Матеј 16:23). Неки говоре о хришћанима који су под ЈАКИМ демонским утицајем да су “демонизирани,” али нигде не постоји пример у Писму да је верник ОПСЕДНУТ демонима, и већина теолога верује да хришћанин не може бити опседнут зато што Дух Свети пребива у њему (Друга Коринћанима 1:22; 5:5; Прва Коринћанима 6:19).

Нигде се директно не каже како се неко отвори за опседнутост. Ако је Јудин случај пример, он је отворио своје срце за зло (у његовом случају похлепом - Јован 12:6). Тако да је могуће да ако неко дозволи да му неки грех управља срцем ...то постаје позивница да демона да уђе. Из мисионарског искуста изгледа да је опседнутост демонима повезана са обожавањем паганских идола и поседовањем окултних ствари. Писмо непрекидно повезује слављење идола са стварним слављењем демона (Трећа Мојсијева 17:7; Пета Мојсијева 32:17; Псалам 106:37; Прва Коринћанима 10:20), тако да не треба да нас изненади да укљученост у овакве религије и обреде који су повезани са овим религијама може да доведе до опседнутости демонима.

Тако да, моје веровање засновано на горе поменутим библијским пасусима као и на искуству мисионара је да многи људи отворе свој живот за демонски утицај тако што дозвољавају неки грех или кроз укљученост у неки култ (свесно или несвесно). Примери могу да укључују неморалност; дрогирање, алкохолизам...као и оне који мењају нечије стање свести; побуна; горчина; трансцедентална медитација. У нашој западној култури, видимо повећање источњачких религијских учења под маском њу ејџ покрета.

Постоји нешто што не смемо да заборавимо. Сатана и његови зли поданици не могу да ураде ништа осим ако немају ГОСПОДЊУ дозволу (Јов 1,2). И како је ово случај, Сатана мислећи да испуњава своје сопствене намере, уствари испуњава Божије намере...чак и у случају Јудине издаје. Неки људи развију нездраву фасцинацију са окултним и демонским активностима. Ово није мудро, нити библијски. Ако следимо Бога у својим животима и стављамо на себе Његово оружје и ослањамо се на Његову снагу (не на сопствену) (Ефесцима 6:10-18), немамо зашто да се плашимо злог, јер Бог влада над свима!Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о опседнутости демонима / демонској опседнутости?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries