settings icon
share icon
Питање

Које су одговорности ђакона у цркви?

srpski
Одговор


У Новом Завету, реч која се преводи обично као „служити" је грчка реч диаконео која дословно значи „кроз прљавштину". Односи се на неког ко је помоћник, келнер или неког ко служи другима. Од ове речи, ми добијамо реч за „ђакон". Прво видимо да је реч „ђакон" употребљена да опише помагаче у цркви у књизи Дела апостолских. „Тада Дванаесторица сазваше све ученике и рекоше: не приличи да ми запоставимо реч Божију и да служимо око трпеза" (Дела 6:2). Људи који су хранили стадо кроз проповедање и проучавање шватили су да није исправно да запоставе оне активности како би послуживали око столова, па су пронашли друге људе који су били вољни да служе и да изађу у сусрет физичким потребама цркве, док су они одговарали на духовне потребе. Тако су боље користили расположива средства и дарове. Тако су и укључивало више људи у служење и међусобно помагање.

Данас, за библијску црвку, суштински, ове улоге су остале исте. Старешине и пастири треба да „проповедају реч, приону у време и невреме, покарају, запрете и, опомену са сваком стрпљивошћу и поуком" (2. Тимотеју 4:2), а ђакони треба да се брину о свему осталом. Одговорност ђакона може да укључи административне или организационе задатке, посао редара, одржавање зграде или волонтирање као благајник цкрве. То зависи од потреба цркве и дарова расположивих људи.

Одговорности ђакона нису јасно наведене у Библији; претпоставља се да се у њих убраја све што не укључује обавезе старешине или пастора. Али квалификације за ђакона су јасно наведене у Библији. Они треба да су часни, мужеви једне жене , да добро управљају својим домом, који се не одају многом вину, не лакоми на сраман добитак (1. Тимотеју 3:8-12). Прерма Речи, служба ђакона је част и благослов. „Јер који своју службу добро изврше стичу себи леп степен и много поуздања у вери у Христа Исуса" (1. Тимотеју 3:13).Врати се на Српску страну

Које су одговорности ђакона у цркви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries