settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус могао да згреши?

srpski
Одговор


Постоје две стране овог интересантног питања. Важно је да разумемо да ово није питање да ли је Исус згрешио. Обе старне су сагласне, као што у Библији јасно пише, да Исус није згрешио (Друга Коринћанима 5:21; Прва Петрова 2:22). Питање је да ли је Исус могао да згреши. Они који држе до “безгрешности” верују да Исус није могао да згреши. Они који држе до “грешности” верују да је Исус могао да згреши, али није. Који поглед је исправан? Јасно учење Светог Писма је да је Исус био безгрешан—Исус није могао да згреши. Ако је могао да згреши, онда би и данас могао да греши зато што је задржао исту суштину коју је имао док је био на земљи. Он је Бог-Човек и као такав ће заувек остати, са уједињеном божанском и људском природом у једној особи која је недељива. Веровати да је Исус могао да згреши је као да верујемо да је Бог могао да згреши. “Јер је Бог благоизволео да се у њему настани сва пунина ” (Колошанима 1:19). Колошанима 2:9 додаје: “Јер у њему телесно обитава сва пунина Божанства.”

Иако је Исус у потпуности човек, Он није рођен са истом грешном природом са којом смо ми рођени. Он је сигурно био искушаван на исти начин као што смо и ми, јер га је Сатана кушао, па ипак је остао безгрешан зато што је Богу немогуће да згреши. То је против саме његове природе (Матеј 4:1; Јеврејима 2:18, 4:15; Јаков 1:13). Грех је по дефиниције прекршај закона. Бог је створио Закон, и по природи ствари закон дефинише шта би Бог урадио а шта не; самим тим, грех је све оно што Бог природно не би урадио.

Да си искушан није само по себи грех. Неко може да вас искушава са нечим што ви не желите да урадите, као рецимо да убијете или да учествујете у некој сексуалној перверзији. Ви вероватно немате жељу да направите било шта од тога, али сте још увек у искушењу јер је неко то ставио као могућност пред вас. Постоје најмање две дефиниције за реч “искушење”:

1) Да ти неко други или сама твоја грешна природа, предложе да урадиш нешто грешно.

2) Да размотриш идеју да заиста учествујеш у греху и могућем задовољству и последицама овог греха до такве мере да сам грех постаје стварност у твом уму.

Прва дефиниција не описује почињен грех/мисао; друга да. Када пребивате у грешним мислима и разматрате идеју како можете да је спроведете у дело, већ сте прекорачили линију греха. Исус је био искушан по првој дефиницији осим што никада није био искушаван о стране своје грешне природе, јер није имамо такву. Сатана је предложио одређене грешне ствари Исусу, али Он није имао унутрашњу жељу да у њима учествује. Тако да је Он био искушан као ми али је остао безгрешан.

Они који држе на грешност, верују да ако Исус није могао да згреши, онда он није могао истински да искуси искушење, и самим тим није могао истински да саосећа са нашим проблемима и искушењима у борби против греха. Треба да се сетимо да није неопходно неко да прође кроз нешто да би био у стању то да разуме. Бог зна све о свему. И док Господ никада није имао жељу да згреши, и сигурно никада није згрешио, Бог зна и разуме шта је то грех. Бог зна и разуме како изгледа да си искушан. Исус може да саосећа са нашим искушењима зато што Он зна, а не зато што је “искусио” све оно што смо ми.

Исус зна какво је да си искушан, али не зна какво је да згреши. Но то га не спречава да нам помаже. Ми смо искушани гресима који су уобичајени за човека (Прва Коринћанима 10:13). Ови греси се своде на на три различита типа: “грешна чулна пожуда, пожуда очију и разметање земаљским благом” (Прва Јованова 2:16 ). Ако истражите Евин грех као и Исусова искушења, открићете да сваки долази од ове три категорије. Исус је био искушан на исти начин и у свакој области у којој смо и ми, али је остао савршено свет. Иако ће наша пала природа имати унутрашњу жељу да учествује у неким гресима, ми имамо способност, кроз Христа, да превазиђемо грех зато што више нисмо у ропству греха, већ смо радије робови Божији (Римљанима 6, посебно стихови 2 и 16-22).Врати се на Српску страну

Да ли је Исус могао да згреши?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries