settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о хришћанима који се подвргавају пластичној/естетској хирургији?

srpski
Одговор


Библија не говори о хришћанима који се подвргавају пластичној или козметичкој хирургији. Такође, нигде у Библији не пише да је та врста хирургије погрешна. Међутим, свако треба да размисли о неким стварима пре него што се одлучи на такав захват. Мењање тела није природан процес и увек постоје ризици од потенцијалних нежељених ефеката, физичких и психолошких. Нико не би смео да иде под нож а да пре тога детаљно не испита све опције, ризике и пропратне ефекте који прате хируршки захват. Таква особа би требало да буде и сасвим свесна свог мотива. Многи људи са физичким деформитетима, било генетичким или стеченим, имају природну потребу да се уклопе у остатак друштва и да се осете “нормалним”. Исто тако, има случајева блажих деформитета који код особе изазивају осећај нелагоде, као што је увећан или деформисан нос. Међутим, многе, ако не и све пластичне операције само су покушај да се физичким путем испуни емоционална празнина, да се привуче пажња или добије одобравање од других људи.

Најучесталије естетске операције су увећање груди, липосукција (уклањање масних наслага), затезање лица, подизање очних капака, задњице и сл, третмани вена на ногама, ињекције ботокса и масти, као и преоблилковање носа и лица. Приближно два милиона људи се сваке године подвргне оваквим операцијама трошећи новац, време и излажући се боловима. Када је нечији мотив за пластичну операцију сујета, таква особа постаје сама себи идол. Библија нас упозорава да не будемо сујетни и уображени (Филипљанима 2:3-4) и да не привлачимо пажњу својим изгледом (1. Тимотеју 2:9). Друга ствар коју треба узети у обзир је цена таквих операција. То је велика ставка јер већина људи има породице, а трошкови пластичне операције никад не смеју да стану испред потреба наших најближих. И Библија нам говори да треба мудро да трошимо новац који нам је Бог поверио (Приче 11:24-25; Лука 16:10-12).

Најважније од свега је да се особа пре одлуке да ли да иде на пластичну операцију консултује о томе са Богом. Библија каже да је Богу стало до сваке наше бриге и да све проблеме треба да пребацимо на њега. (1. Петрова 5:7). Уз мудрост и вођство Светог Духа и Божије речи можемо да донесемо одлуке које ће њему бити угодне. „Љупкост је преварна и лепота ташта; жена која се боји Господа, она заслужује похвалу" (Приче 31:30). Ни највештији хирург не може да заустави време, а сви естетски захвати се пре или касније враћају у процес старења. Подигнути делови ће се опет опустити, а затегнуто лице поново изборати. Много је исплативије радити на улепшавању унутрашњег бића, “скривеног срдачног човека с непропадљивим украсом кротког и мирног духа; то је скупоцено пред Богом” (1. Петрова 3:4).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о хришћанима који се подвргавају пластичној/естетској хирургији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries