settings icon
share icon
Питање

Како се према Библији установљава брак?

srpski
Одговор


Тешко је одговорити на ово питање зато што у Библији нигде јасно не пише у ком тренутку мушкарац и жена постају венчани. Постоје три основна гледишта: 1) Бог сматра да је пар венчан само када су легално склопили брак. 2) Пар је, што се Бога тиче, венчан када обави неку врсту формалне церемоније. 3) Бог сматра да је пар венчан од тренутка кад ступи у сексуалне односе. Размотрићемо свако од ових гледишта и видећемо које су њихове предности и мане.

1) Бог сматра да је пар венчан само када је легално склопио брак. Подршка оваквом ставу су стихови који говоре о потчињавању властима (Римљанима 13:1-7; 1. Петрова 2:17). Аргумент је следећи: ако власт захтева да се пре брака обави одређена папирологија, пар треба да прихвати све што се од њих тражи. Дефинитивно јесте библијски да се пар подреди властима све док су њихови захтеви разумни и у складу са Божијом речју. Римљанима 13:1-2 каже: “Сваки човек да се покорава претпостављеним властима. Јер нема власти а да није од Бога; Бог је поставио власти које постоје. Стога, ко се противи власти - противи се Божијем поретку, а који се противе примиће своју осуду.”

Међутим, ово гледиште садржи слабости и потенцијалне проблеме. Прво, бракова је било и пре него што су установљене власти. Хиљадама година људи су се венчавали и без венчаног листа. Друго, чак и данас неке земље не захтевају законско установљење брака и потврду државе. И треће, има држава које постављају небиблијске захтеве пре склапања брака. Пример су неке земље које захтевају да брак буде склопљен у католичкој цркви у складу са католичким учењима, а да церемонију предводи католички свештеник. За оне који се не слажу са католичком црквом и њеним шватањем светиње брака, није прихватљиво нити библијски да се венчају у тој цркви.

2) Пар је, што се Бога тиче, венчан када обави неку врсту формалне церемоније. Као што у многим културама постоји обичај да отац предаје невесту на венчању, неки теолози сматрају да је Бог, када је довео Еву Адаму (1. Мојсијева 2:22), био учесник у првој брачној церемонији. У другој глави Еванђеља по Јовану Исус је присуствовао венчању. Он се не би нашао на таквом догађају да га није одобравао. Његово присуство на венчању не доказује да Бог захтева брачну церемонију, али сигурно указује на то да је она прихватљива Богу. Скоро свака култура у повести имала је своју формалну брачну церемонију. У свакој култури постоји догађај, чин, завет или прокламација која се препознаје као изјава да су мушкарац и жена венчани.

3) Бог сматра да је пар венчан од тренутка кад ступи у сексуалне односе. Неки људи мисле да су двоје, када имају односе, венчани пред Богом. То гледиште није библијски исправно. Основа за такво мишљење је чињеница да је сексуални однос између мужа и жене крајње испуњење принципа "једно тело" (1. Мојсијева 2:24; Матеј 19:5; Ефесцима 5:31). У том смислу, сексуални однос је печат брачног савета. Међутим, ако је пар законски и церемонијално венчан, али из неког разлога не може да упражњава сексуалне односе, тај пар је и даље у браку.

Није библијски да се пар који је имао сексуалне односе, али није прошао кроз друге аспекте брачног завета, сматра венчаним. Стихови попут 1. Коринћанима 7:2 показују да је секс пре брака неморалан. Ако сексуални чин доведе до брака, он не може да се сматра неморалним, јер се пар сматра венчаним оног тренутка кад ступи у сексулалне односе. Али, у Библији не можемо да нађемо никаквог основа за то да се невенчани пар после полног односа сматра венчаним и да се сви наредни односи сматрају моралним.

Шта онда установљава брак у Божијим очима? Чини се да треба да се водимо следећим принципима: 1) Све док су захтеви разумни и не супротстављају се Библији, пар треба да тражи све поврде владајућих стуктура. 2) Пар треба да следи све културолошке обрасце по којима се један пар препознаје као венчан. 3) Ако су у могућности, мушкарац и жена треба да конзумирају брак кроз сексуалне односе, испуњавајући тиме принцип “једног тела".

А шта ако један од тих принципа не може да се испуни? Да ли се тад пар сматра венчаним пред Богом? У крајњем случају, то се тиче само њих и Бога. Бог познаје наша срца (1. Јованова 3:20) и зна разлику између правог брачног завета и покушаја да се оправда сексуални неморал.Врати се на Српску страну

Како се према Библији установљава брак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries