settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани имају ауторитет да заповедају анђелима?

srpski
Одговор


Данас су људи фасцинирани идејом и науком о анђелима, која се зове „ангеологија". Анђели су описани у свему од накита преко божићних украса до филмова и телевизијских програма. Многи хришћани такође верују да имају ауторитет да командују анђелима да раде како им кажу, док други верују да могу да заповедају анђелима (чак и демонима) у Исусово име.

Не постоје описи у Библији у којима су људи давали заповести анђелима, било у своје или Исусово име. Не постоје одломци који говоре да човек има контролу над деловањем анђела. Знамо да су то бића вишег ранга, јер Исус је морао да се „учини мало мањем од анђела" да би се родио и патио као човек (Јеврејима 2:7-9; Псалам 8:4).

Учење да верници имају контролу над анђелима је лажно. Следећи библијски принципи показују да анђели не слушају људске заповести;

• Мојсије је говорио о томе када су деца Израиљева „Заваписмо ка Господу, и Господ чу глас наш. Он посла анђела и изведе нас из Египта" (Бројеви 20:16). Израелци нису заповедили анђелима да им дођу. Они су призвали Бога, под чијом заповешћу анђели функционишу.

• Седрах,Мисах и Авденаго одбили су да се поклоне лику Навуходоносора (Данило 3:17-18). Бог је у својом милости „посла анђела свога И избави слуге своје" (Данило 3:28). Тројица Јеврејина нису позвали анђеле Господње. Бог их је посло. Бог је касније „послао свог анђела" да избави Данила из лављих чељусти у њиховој јазбини (Данило 6:22).

• Црква у Јерусалиму молила се за Петра када је био у затвору (Дела 12:5). Када је Петар био избављен, он је посведочио : „Сад заиста знам да је Господ послао свога анђела, те ме избави из Иродове руке и од свега што је очекивао јудејски народ" (Дела 12:11). Хришћани који су се молили за Петра били су толико изненађени када се појавио на вратима, да га скоро нису пустили унутра. Они сигурно нису заповедали анђелима да га спасу.

Анђели се зову Божији „свети анђели", који чине како им Он каже,а не како ми кажемо (Матеј 25:31; Откривење 14:10).Врати се на Српску страну

Да ли хришћани имају ауторитет да заповедају анђелима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries