settings icon
share icon
Питање

Шта је колективно спасење?

srpski
Одговор


У принципу, „колективно спасење" значи „уколико сви нисмо спашени, нико од нас неће бити спашен" или „ми као појединци морамо да сарађујемо и жртвујемо се за добро целине." Други начин да наведемо шта значи колективно спасење је: „Не могу сам да будем спашен. Морам да учиним свој део сарађујући са групом, чак и да се жртвујем, да осигурам спасење свакога. Тада смо сви заједно спашен." Међутим, Библија је јасна да је спасење процес путем којег Бог спашава појединце кроз Христову жртву на крсту. Свака особа мора да дође Христу појединачно, а не колективно.

Колективно спасење је аналогно екуменском покрету у том смислу, што су многе протестантске цркве вољне да прихвате католицизам, ислам, будизам, религије источњачког мистицизма и секте да би постигле друштвене и моралне циљеве. Њихово размишљање је да, уколико је довољно побожних људи окупљено заједно, они могу да добију рат против безбожничког паганства и зла у друштвима која су се одрекла сваког морала. Веровање се састоји у томе да, када сви појединци сарађују и жртвују се за опште добро, биће искорењено сво друштвено зло. Следбеници екуменизма тврде да је црква у светом рату да би сачувала хришћанске вредности који су интимно уткане у састав библијског учења и да морамо да престанемо са доктринарним неслагањима и да се удружимо да бисмо ратовали против света који пропада.

Заступници екуменизма или колективног спасења често користе Јован 17 као доказ. Они објашњавају да се Исус молио да сви буду у слози, а не да се боре једни против других. Али, његова молитва тицала се Његових ученика – свих оних који ће Га икада следити, искључујући друге – да имају заједничку спону, јединство у Божијем Духу, што се, на крају, десило на дан Пентекоста (види Дела, 2. поглавље). Бог је произвео ову заједничку спону међу хришћанима када се Његов Дух спустио на њих и када су били крштени Духом у Христово тело. Павле је приказао сажето у 1. Коринћанима 6:17 када је рекао: „А ко се Господа држи један је дух с њим."

Проблем са концептом колективног спасења је да нигде не може да се нађе у Библији. Једна од кључних компененти колективног спасења повезана је са обманом да црква мора да се удружи у уједињеном напору да ослободи свет неморала који прожима наше друштво данас. Међутим, нигде се не види у Новом завету да су Исус или било ко од апостола икада покушавали да реше проблеме друштва, укључујући и владе. Оно што су подучавали је да је спасење особе кроз Христово еванђеље на појединачном нивоу, а не колективном. Христос сусреће срце сваког појединца, куца на врата да би ушао и силом и кретањем Светог Духа , ми отварамо Њему врата нашег срца (1. Коринћанима 2:12-16; Откривење 3:20).

Један од најпроблематичнијих аспеката колективног спасења или екуменизма је тврдња да је наша сврха да водимо културолошки рат, да смо ми нека врста људске базе утицаја која може да утиче на владе гласањем у великим групама или лобирањем или стварањем институција које могу да одбране или уведу морал у наше друштво. Али, Павле јасно говори да то није улога хришћанина: „А и сви који желе да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени. А зли људи и варалице напредоваће на горе mdash; варајући и варајући се" (2. Тимотеју 3:12-13). Наш библијски хришћански мандат нема никакве везе са било каквом колективном моралношћу са политичког, организационог или религиоског аспекта. Наш мандат је једино у вези са Великим послањем mdash; позив другима за појединачно спасење кроз Христа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је колективно спасење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries