settings icon
share icon
Питање

Да ли је погрешно имати однос са блиским рођаком?

srpski
Одговор


Односи које је Бог забранио у старозаветном закону набројани су у Левитској књизи 18:6-18. У том одељку Израелци су добили заповест да се не венчавају са родитељем, маћехом или очухом, унучетом (и, разумљиво, бабом или дедом), братом или сестром, братом или сестром родитеља (на пр. тетком или ујаком), или полусестром и полубратом. Брак са сестром или братом од ујака, тетке и стрица није нигде забрањен у Библији.

У раним ранима човечанства, постојао је ограничен број људи и због тога брак између блиских рођака је често био неопходан. Тек кад је човечанство порасло у огромном броју људи више нису морали да се венчавају рођацима. Зато је било безбедно за блиске рођаке да се венчавају и имају децу. Постојао је мали ризик за генетске ненормалности код њихове деце. Када је људски род нарастао и због греха генетски код постао превише покварен, Бог је забранио брак између блиских сродника.

Не постоји ништа суштински зло у венчавању са блиским рођаком. Разлог због кога то не би требало да радимо је што је то генетски опасно. Надаље, већина народа данас има стриктне законе против брака између блиских сродника. Библија нам заповеда да се покоримо закону државе у којој живимо (Римљанима 13:1-6). Већина закона признаје друго колено рођака као довољно удаљено да би дозволило брак. Сваки пар који је у сродству и размишља о браку требало би целим срцем да се моли Богу да им да мудрост и обазривост по питању тога да ли је то Божија воља (Јаковљева 1:5). Такође, пар би дефинитивно требало да се посаветује са својим породицама по том питању.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је погрешно имати однос са блиским рођаком?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries