settings icon
share icon
Питање

Како хришћанин треба да гледа на климатску промену?

srpski
Одговор


Занимљиво је приметити да фраза„климатска промена" замењује "глобално отопљавање" као мото заштите животне средине. Неки научници/климактолози су убеђени да људска активност, првенствено ефекат стаклене баште изазван емисијом гасова утиче на животну средину. Оно у шта нису сигурни је тачно какав ће утицај то имати. Пре неколико деценија, постојао је страх у вези са „глобалним захлађењем", а упозорења о новом леденом добу су била примарна тактика застрашивања. Иако многи научници/климактолози данас верују да је глобално отопљавање главни ризик, несигурност је водила до термина „климатска промена" који се користи као мање специфично упозорење. У суштини, порука климатских промена је ово: емисија гасова који чине ефекат стаклене баште угрожавају животну околину, и, иако не знамо засигурно какав ће бити тај ефекат, знамо да ће бити лош.

Климактолози, еколози, геолози итд су једногласни у томе да је земља доживела значајне промене у температури/клими у прошлости. Упркос чињеници да те климатске промене нису узроковане људском активношћу, многи од тих научника су убеђени да је људска активност примарни узрок климатских промена данас. Зашто? Изгледа да постоје три главне мотивације.

Прво, неки људи истински и потпуно верују да је ефекат стаклене баште изазван емисијом гасова узрок климатске промене. Они искрено истражују податке и доносе закључке. Друго, неки се држе става о климатским променама са скоро религиозним жаром. Многи људи унутар покрета заштите животне средине су толико опседнути заштитом „мајке земље", да ће употребити било који аргумент да постигну тај циљ, без обзира колико пристрасан и неуравнотежен тај аргумент био. Треће, неки промовишу менталитет климатских промена ради финансијског добитка. Неки од најјачих заступника законодавства у вези са климатским променама су они који имају највећи финансијски добитак од „зелених" закона и технологија. Пре него што прихватимо став о климатским променама, треба да знамо да не промовишу сви климатске промене из веродостојних извора и чистих мотива.

Како, у том случају, хришћанин треба да гледа на климатске промене? Треба да на њих гледамо скептично и критично, али, истовремено, искрено и са поштовањем. Пре свега, хришћани треба да гледају на климатске промене са библијског становишта. Шта Библија каже о климатским променама? Не много. Најближи библијски примери оног што се може сматрати климатском променом биле би катастрофе у задњим временима које су пророковане у Откривењу 6-18. Ипак, ова пророчанства немају никакве везе са емисијом штетних гасова и ефекта стаклене баште, већ су резултат Божијег гнева, који изобилно исказује своју правду над злим светом. Такође, хришћанин треба да запамти да је Бог у контроли и да овај свет није наш дом. Бог ће, једног дана, избрисати овај тренутни свемир (2. Петрова 3:7-12) и замениће га новим небом и новом земљом (Откривење 21-22). Колико напора треба да се уложи у „чување" планете коју ће Бог, на крају, избрисати и заменити планетом која је толико невероватна и дивна да је садашња земља бледа у поређењу са њом?

Да ли је ишта погрешно у вези са очувањем животне средине. Наравно да не. Да ли је покушај да се смањи ниво угљен диоксида добра ствар? Вероватно јесте. Да ли су соларне табле, ветрењаче и други обновљиви извори енергије вредни тога да се залажемо за њих? Наравно. Да ли иједна од ових ствари треба да буде главно интересовање следбеника Исуса Христа? Апсолутно не! Као хришћани, наш фокус треба да буде објављивање истине еванђеља, поруке која има моћ да спашава душе. Спасавање планете није у нашој моћи, нити је наша одговорност. Климатске промене су можда стварне, а можда и нису и можда их је проузроковао човек,а можда и не. Оно што можемо да знамо је да је Бог добар и суверен и да ће планета Земља бити наше станиште све док Бог то жели. Псалам 46:2-3 „Зато се не бојимо ако се и земља, усколеба, и горе се у срцу мора уздрмају;,ако и буче и кипе таласи морски, и планине се тресу од силе његове".

EnglishВрати се на Српску страну

Како хришћанин треба да гледа на климатску промену?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries