settings icon
share icon
Питање

Како могу да постанем дете Божије?

srpski
Одговор


„А свима који га примише [Исуса], даде моћ да постану деца Божија – онима што верују у његово име“ (Јован 1,12).

Мораш да се родиш наново

Када је Исуса посетио Никодим, верски вођа, Исус му није одмах потврдио да ће ићи у рај. Уместо тога, Христ је рекао: „заиста, заиста, кажем ти, ако се ко не роди одозго, не може видети царства Божија“ (Јован 3,3).

Када се особа роди први пут, она наслеђује грешну природу која потиче од Адамове непослушности у Едемском врту. Нико не мора да учи децу да греше. Она природно следе своје грешне жеље које их воде до таквих грехова као што су лагање, крађа и мржња. Уместо да буду деца Божија, она су деца непослушности и гнева.

„… који сте били мртви због својих преступа и грехова, у којима сте некада живели по духу овога света, по владару ваздушних сила[Сатана], по духу који сада дејствује у синовима непокорности; међу овима смо и ми сви некада живели у својим плотским пожудама чинећи плотске жеље и смерања, па смо као и остали по природи били подложни Божијем гневу“ (Ефесцима 2,1-3).

Као деца гнева, заслужујемо да будемо одвојени од Бога у паклу. Но, хвала Богу, овај пасус се наставља: „Али Бог, који је богат у милости, због своје велике љубави којим нас је заволео, оживео је Христом и нас који смо били мртви у својим преступима (благодаћу сте спасени)“ (Ефесцима 2,4-5).

Како можемо да оживимо у Христу / будемо наново рођени / постанемо дете Божије? Морамо да примимо Исуса!

Прими Исуса

„А свима који га примише[Исуса], даде моћ да постану деца Божија, - онима што верују у његово име“ (Јован 1:12).

Овај пасус јасно објашњава како да постанемо деца Божија. Морамо да примимо Исуса тако што ћемо веровати у њега. Шта је то у шта треба да верујемо о Исусу?

Прво, треба да препознамо Исуса као вечног Сина Божијег који је постао човек. Зато што је рођен од деве Марије, кроз силу Духа Светог, Исус није наследио Адамову грешну природу. Зато је и назван, другим Адамом (1. Коринћанима 15,22). И док је Адамова првобитна непослушност довела проклетство греха у свет, Христов савршен живот може да покрије све наше грехе. Наш одговор треба да буде покајање (окретање од греха), и поуздање да нас његов савршен живот може да очисти.

Друго, морамо да имамо веру у Исуса као Спаситеља. Божији план је био да жртвује свог савршеног Сина на крсту да би платио казну коју ми заслужујемо за наш грех: смрт. Христова смрт ослобађа оне који га приме од казне и силе греха.

И на крају, морамо да следимо Исуса као Господа. Пошто је подигао Христа као Победника над грехом и смрћу, Бог му је дао сав ауторитет (Ефесцима 1,20-23). Исус је вођа свима који га примају, али Он ће и судити свима који га одбацују (Дела 10,42). Тиме што нам Бог својом благодаћу даје покајање и веру у Спаситеља и Господа, ми смо наново рођени у нови живот као деца Божија. Само они који приме Исуса—не само да знају за њега, већ се поуздају у њега за спасење, потчињавајући му се као Господу, и волећи га као највеће богатство—постају деца Божија.

Постани дете Божије

„А свима који га примише, даде моћ да постану деца Божија, - онима што верују у његово име, који се не родише од крви, ни од воље тела, ни од мужевљеве воље – него од Бога“ (Јован 1,12-13).

Баш као што немамо удела у свом природном рођењу, не можемо да учинимо ништа да би били рођени у Божију породицу, тако што ћемо чинити добра дела или стварати неку сопствену веру. Као што горе наведени стихови кажу, Бог је тај који „даје право“ према својој благодатној вољи. „Видите какву нам је љубав дао Отац – да се назовемо деца Божија“ (1. Јованова 3,1). Стога, Божије дете нема ништа чиме би се похвалило, осим да се хвали у Господу (Ефесцима 2,8-9).

Дете одраста и постаје налик његовим родитељима. Слично, Бог жели да његова деца буду све више и више као Исус Христ. Иако ћемо тек на небу бити савршени, дете Божије неће грешити стално и без покајања. „Дечице нико да вас не доводи у заблуду. Ко твори праведност, праведан је – као што је он праведан. Ко твори грех од ђавола је, јер ђаво греши од почетка. Зато се јавио Син Божији - да разори дела ђаволова. Нико, ко је од Бога рођен, не чини геха, јер његово семе остаје у њему; и не може да греши, јер је од Бога рођен. По овом се познају деца Божија и деца ђавоља: свако, ко не чини праведност и ко не воли свога брата, није од Бога“ (1. Јованова 3,7-10).

Да не буде забуне, дете Божије не бива одбачено зато што греши. Међутим, неко ко „практикује“ грех (т.ј. постојано ужива у греху не марећи за Христа и његову Реч) показује да никада није ни био наново рођен. Исус је рекао таквим људима: „Ви потичете од оца ђавола и хоћете да чините жеље свога оца“ (Јован 8,44). Божија деца, са друге стране, не чезну више за задовољством које пружа грех већ желе да знају, воле и прославе свога Оца.

Благослов да си дете Божије је неизмеран. Као Божије дете, ми смо део његове породице (Цркве), обећан нам је дом на небу, и дато нам је право да долазимо Богу у молитви као Оцу (Ефесцима 2,19; 1. Петрова 1,3-6; Римљанима 8,15).

Одговори на Божији позив за покајање од греха и веруј у Христа. Постани дете Божије данас!

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Како могу да постанем дете Божије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries