settings icon
share icon
Питање

Шта је Калвинизам и да ли је у складу са Библијом? Које су пет тачака Калвинизма?

srpski
Одговор


Пет тачака Калвинизма се могу сумирати акронимом ТБИНИ. Т је за тоталну грешност, Б је за безусловни одабир,И је за ограничено искупљење, Н је за неодољиву благодат, и И за истрајност светаца.

Овде су дефиниције и библијски сихови које Калвинисти користе да би одбранили своје веровање:

Тотална грешност – Као резултат Адамовог пада у грех, цело човечанство је под тим утицајем; цело човечанство је у преступима и гресима. Човек није у стању да спасе самог себе (Постање 6:5; Јеремија 17:9; Римљанима 3:10-18).

Безусловни одабир – пошто је стари човек мртав у гресима, он није у стању да иницира да се одазове Богу. Зато је Бог у прошлој вечности одабрао одређене људе за спасење. Одабир и предестинација су безусловне; оне нису базиране на одазову особе (Римљанима 8:29-30; 9:11; Ефежанима 1:4-6, 11-12) пошто човек није у стању да се одазове, нити то жели.

Ограничено искупљење – пошто је Бог одлучио да одређене особе буду спасене као резултат Божијег безусловног избора, Он је одлучио да Христ умре само за одабране. Све које је Бог одабрао и за које је Христ умро ће бити спасени (Матеја 1:21; Јован 10:11; 17:9; Дела 20:28; Римљанима 8:32; Ефесцима 5:25).

Неодољива благодат – оне које је Бог одабрао привлачи Себи кроз неодољиву благодат. Бог чини да човек постане вољан да му дође. Када га Бог позове, човек се одазове (Јован 6:37, 44; 10:16).

Истрајност светаца – Баш они које је Бог одабрао и привукао Себи кроз Светог Духа ће истрајати у вери. Нико од оних које је Бог одабрао неће бити изгубљени; они имају вечну сигурност (Јован 10:27-29; Римљанима 8:29-30; Ефежанима 1:3-14).

Док друге доктрине имају библијску основу, многи људи одаберу све или неке од њих.Такозвани „Калвинисти у четири тачке" прихватају тоталну грешност, безусловни одабир, неодољиву благодат, и истрајност светаца, као библијске доктрине. Човек је дефинитивно грешан и није у стању да верује Богу сам по себи. Бог одабира људе на основу Своје воље искључиво – одабир није заснован ни на каквој заслузи одабране особе. Сви они које је Бог одабрао ће поверовати. Сви они који су заиста наново рођени ће истрајати у својој вери. Међутим, што се тиче ограниченог искупљења Калвинисти у четири тачке верују да је искупљење неограничено, дебатујући да је Исус умро за грехе целог света, не само грехе одабраних. „Он је жртва помирења за наше грехе, не само за наше него и за грехе целога света." (1. Јованова 2:2). Други стихови који се супротстављају искључиво ограниченом искупљењу су Јован 1:29; 3:16; 1. Тимотеју 2:6; и 2. Петрова 2:1.

Калвинисти пет тачака међутим виде проблем са Калвинизмом у четири тачке. Прво, замерају, ако је тачно да постоји тотална грешност, тада није могуће да постоји неограничено искупљење, јер ако је Исус умро за грехе свих људи, тада се Његова смрт може применити само у односу на то да ли неко „прихвати" Христа. Мађутим, као што смо видели из претходног описа тоталне грешности, човек у свом природном стању нема уопште способност да изабере Бога, нити то жели. Уз то, ако је тачно да постоји неограничено искупљење, тада је пакао пун људи за које је Христ умро. Он је узалуд просуо своју крв за њих. За Калвинисте у пет тачака, ово је незамисливо. Важна напомена: овај чланак је само кратак сажетак пет тачака Калвинизма. За дубљи увид, погледајте следеће странице: Тотална грешност, Безусловни одабир, Ограничено искупљење, Неодољива благодат и Истрајност светаца.Врати се на Српску страну

Шта је Калвинизам и да ли је у складу са Библијом? Које су пет тачака Калвинизма?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries