settings icon
share icon
Питање

Кога се Каин уплашио када је убио Авеља?

srpski
Одговор


У Постању 4:13-14, убрзо пошто је убио свог брата Авеља: „Каин рече Господу: , Казна је моја сувише велика да је могу издржати. Гле, тераш ме данас из ове земље, бићу сакривен далеко од лица твога, бићу скитач И потукач по земљи и који ме год удеси, убиће меʾ". Кога се Каин заиста плашио? Једини људи које књига Постања помиње до тада били су Адам и Ева (Каинови родитељи) и Авељ (који је тада био мртав). Ко је могао да буде претња Каину?

Битно је напоменути да су Каин и Авељ били одрасли људи у време када је Каин убио Авеља. И Каин и Авељ били су земљорадници који су се се бринули о земљи и стоци (Постање 4:2-4). Библија нам не говори о Каиновом и Авељовом годишту, али они су вероватно били у својим 30-тим или 40-тим годинама живота. Библија не говори посебно о томе да су Адам и Ева имали деце између Авеља и Сета (Постање 4:25). Међутим, мало је вероватно да су два најсавршенија људска бића у историји човечанства, Адам и Ева , били без порода током неколико деценија. Адам и Ева имали су много деце после Сета (Постање 5:4), па зашто не би имали децу и између Авеља и Сета? Библија не говори да је Сет био прво дете Адама и Еве или чак први син, после Авељове смрти. Уместо тога, говори да је Сет био рођен као „замена" за Авеља. Постање 5. глава говори о Сетовом родослову. Пре његове смрти, Авељ би вероватно био „изабрани" син који би, на крају, произвео Месију (Постање 3:15). У том смислу је Сет „заменио " Авеља.

Кога се Каин плашио? Каин се плашио своје браће, сестара, сестрића и сестричина, који су били већ рођени и који су били способни да се свете. Чињеница да је Каин имао жену (Постање 4:17) је додатни доказ да су Адам и Ева имали другу децу после Каина и Авеља, али пре Сета.

EnglishВрати се на Српску страну

Кога се Каин уплашио када је убио Авеља?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries