settings icon
share icon

Прва Мојсијева Књига - Постанка

srpski
Одговор


Аутор: Аутор Прве Мојсијеве књииге је непознат. По предању, одувек се претпостављало да је аутор ове књиге био Мојсије. Не постоји ваљан разлог да би се оповргнуло мишљење о Мојсијевом ауторству књиге Постања.

Датум писања: Неизвесно је када је написана Прва Мојсијева. Тај датум је отприлике између 1440. и 1400. године пре Христа, од времена када је Мојсије изводио Израелце из Египта до његове смрти.

Сврха писања: Прва Мојсијева је понекад називана „семеном лејом” целе Библије. Са већином главних доктрина у Библији смо упознати у њиховом заметку у књизи Постања. У овој књизи је поред човековог пада записано и Божије обећање спасења и искупљења (Прва Мојсијева 3:15). Доктрине стварања, подметање греха, оправдања, покајања, изопачености, гнева, милости, суверености, одговорности, и многе друге се налазе у овој књизи порекла која се зове Прва Мојсијева.

У Првој Мојсијевој је дат одговор на много великих животних питања. (1) Одакле сам дошао? (Бог нас је створио —Прва Мојсијева 1:1) (2) Зашто сам овде? (Ми смо ту да би имали однос са Богом —Прва Мојсијева 15:6) (3) Где идем? (Након смрти имамо одредиште —Прва Мојсијева 25:8). Прва Мојсијева апелује на научника, историчара, теолога, домаћицу, сељака, путника, на сваког Божијег човека или жену. То је погодан почетак Библије, Божије приче о његовом плану за човечанство.

Кључни стихови: Прва Мојсијева 1:1, "У почетку створи Бог небо и земљу."

Прва Мојсијева 3:15, "И још мећем непријатељство између тебе и жене и између семена твог и семена њеног; оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати."

Прва Мојсијева 12:2-3, " И учинићу од тебе велик народ, и благословићу те, и име твоје прославићу, и ти ћеш бити благослов. Благословићу оне који тебе узблагосиљају, и проклећу оне који тебе успроклињу; и у теби ће бити благословена сва племена на земљи."

Прва Мојсијева 50:20, " Ви сте мислили зло по ме, али је Бог мислио добро, да учини шта се данас збива, да се сачува у животу многи народ."

Кратак сажетак: Прва Мојсијева може бити подељена на два дела: Примитивна историја и Патријархална историја. Примитивна историја бележи (1) Стварање (Постање, поглавља 1-2); (2) човеков пад (Прва Мојсијева, поглавља 3-5); (3) Потоп (Прва Мојсијева, поглавља 6-9); и (4) дисперзију (Прва Мојсијева, поглавља 10-11). Патријархална историја бележи животе четири великана: (1) Аврама (Прва Мојсијева 12-25:8); (2) Исака (Прва Мојсијева 21:1-35-29); (3) Јакова (Прва Мојсијева 25:21-50:14); и (4) Јосифа (Прва Мојсијева 30:22-50:26).

Бог је створио свет да буде добар и безгрешан. Бог је створио човечанство да има лични однос са Њим. Адам и Ева згрешише и тиме донеше зло и смрт на свет. Зло се константно повећавало све док се није појавила једна породица у којој је Бог пронашао нешто добро. Бог је послао Потоп да уништи зло, али је спасао Ноја, његову породицу и животиње рекавши им да саграде барку. Човечанство је након Потопа поново почело да се размножава и шири по целом свету.

Бог је изабрао Аврама кроз кога је створио изабрани народ и на крају обећаног Месију. Изабрана линија се пренела на Аврамовог сина Исака, а потом на Исаковог сина Јакова. Бог је Јакову променио име у Израиљ, а Јаковљеви синови су постали преци дванаест израелских племена. Један од дванаест синова, Јосиф је био Јаковљев миљеник, због чега су га браћа презирала. У својој суверености, Господ је послао Јаковљевог сина Јосифа у Египат на тај начин што су се његова браћа према њему понели на ужасан начин. Његова браћа су имали злу намеру, али Бог је имао добру намеру, и ишод је био спасење Јакова и његове породице од разорне глади јер је Јосиф у Египту подигнут на позицију велике силе.

Предсказања: Многе новозаветне теме имају корене у Постању. Исус Христ је женино семе које ће уништити моћ Сатане (Прва Мојсијева 3:15). Као и према Јосифу, Бог је имао добру намеру према човечанству жртвујући свога Сина иако су они који су разапели Исуса чинили зло. Ноје и његова породица су први у низу оних које у Библијии зову остатак. Упркос поражавајућим ситуацијама и тешким околностима Бог увек један број верника које чува за себе. Остатак Израелаца се вратио у Јерусалим након заробљеништва у Вавилону; Бог је сачувао остатак након прогона описаних у Исаијином и Јеремијином пророчанству;7000 преосталих свештеника је било скривено од Језавељиног гнева; Бог обећава да ће једног дана остатак Јевреја прихватити свог правог Месију (Римљанима 11). Аврамова вера је Божији дар и основа спасења Јевреја и хришћана (Ефесцима 2:8-9; Јеврејима 11).

Практична примена: Најважнија тема Постања је Божије вечно постојање и Његово стварање света. Аутор се не туди да докаже постојање Бога, он једноставно каже да је Бог свемогућ, увек је то био и увек ће бити. И ми на исти начин верујемо у истину Постања, упркос тврдњама оних који то негирају. Без обзира на културу, националност или језик, сви људи су одговорни Створитељу. Од Њега смо раздвојени јер смо, згрешивши, уведени у свет Пада. Али кроз један мали народ, Израел, откривен је Божији план за спасење човечанства који је постао доступан свима. Ми се томе плану радујемо.

Бог је створио свет, земљу и свако живо биће. Носећи се са проблемима у животу можемо имати поверења у њега. Бог може решити безизлазну ситуацију, као што је Аврамова и Сарина немогућност да имају децу, и чинити невероватне ствари уколико му верујемо и Му се покоравамо. Могу нам се десити ужасне и неправедне ствари, као што су Јосифу, али Бог ће нам увек чинити добро уколико имамо веру у Њега и Његов план. “А знамо да Бог онима који га љубе, у свему помаже на добро, (наиме) онима који су по његовој вољи позвани.” (Римљанима 8:28).Врати се на Српску страну

Прва Мојсијева Књига - Постанка
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries