settings icon
share icon

Књига о Јестири

srpski
Одговор


Аутор: Књига о Јестири нема конкретно име аутора. Најпопуларнија предања су Мардохеј (главни карактер Књиге о Јестири), Јездра и Немија (који би могли бити упознати са персијским обичајима).

Датум писања: Књига о Јестири је вероватно написана између 460. и 350. године пре Христа.

Сврха писања: Сврха писања Књиге о Јестири је да прикаже Божију промисао, посебно у вези са његовим изабраним народом, Израелом. Књига о Јестири бележи увођење обичаја празника Пурим и неопходност настављања овог обичаја. На овај празник је читана књига о Јестири у знак сећања на велико спасење јеврејског народа које је Господ извео уз помоћ Јестире. Јевреји и данас читају Јестиру током овог празника.

Кључни стихови: Јестира 2:15:” И тако, кад дође ред на Јестиру, кћер Авихаила стрица Мардохејевог, коју беше узео за кћер, да уђе к цару, она не заиска ништа него шта рече Игај дворанин царев, чувар женски; и Јестира налажаше милост у сваког ко је виђаше.

Јестира 4:14:” Јер ако ти заћутиш сада, доћи ће помоћ и избављење Јудејцима с друге стране, а ти и дом оца твог погинућете; и ко зна ниси ли за овако време дошла до царства.

Јестира 6:12: “Потом се врати Мардохеј на врата царева, а Аман брже отиде кући својој жалостан и покривене главе.

Јестира 7:3:”Тада одговори царица Јестира и рече: Ако сам нашла милост пред тобом, царе, и ако је цару угодно, нека ми се поклони живот мој на моју жељу и народ мој на моју молбу.”

Кратак сажетак: Књига о Јестири се може поделити на три главна дела. Поглавља 1:1-2:18 – Јестира замењује Астину; 2:19-7:10 – Мардохеј побеђује Амана; 8:1-10:3 – Израелци опстају упркос Амановом покушају да их уништи. Племенита Јестира је ризиковала сопствени живот јер је шватила шта прети њеном народу. Она је вољно учинила нешто што је могло бити кобно по њу и надвладала другог човека на власти у царству њеног мужа, Амана. Она се показала као мудар и достојан противник, а у исто време остала понизна и пуна поштовања према своме мужу, који има царски положај.

Као и у причи о Јосифу у Постању 41:34-37, и ова прича укључује страног владара који утиче на судбину Јевреја. Обе приче показују јунаштво појединих Израелаца који налазе начин за спасење свога народа и нације. Бог је суверен и оно што на први поглед изгледа као лоша ситуација за Израелце, Бог изводи на добро. У средишту ове приче је неслагање између Јевреја и Амалекићана, чији је почетак наговештен у књизи Изласка. Аманова намера да потпуно искорени Јевреје је последњи забележен такав покушај у Старом Завету. На крају су се његови планови завршили његовом смрћу, његов непријатељ Мардохеј је узвишен на његов положај а Јевреји су се спасили.

Празновање је главна тема ове књиге, где има десет забележених гозби, током којих су били планирани разни догађаји или коване завере и исте биле разоткриване током ових гозби. Иако у овој књизи Божије име није поменуто, јасно је да су Јевреји из Сусана својим тродневним постом и молитвом тражили да Он нешто предузме (Јестира 4:16). Иако је закон који дозвољава њихово истребљење написан у складу са Мидским и Персијским законом, што га чини непроменљивим, нашао се начин да њихове молитве буду испуњене. Јестира је ризиковала свој живот тиме што је изашла непозвана пред цара, не једном а два пута (Јестира 4:1-2; 8:3). Она није била задовољна уништењем Амана; била је усмерена на спасавање свог народа. Увођење обичаја Пурим је записано и очувано да би сви могли да знају шта се десило и слави се и дан данас. Без директног помињања Божијег имена, Његов изабрани народ је био спасен од погубљења уз помоћ Јестирине мудрости и понизности.

Предсказање: У Јестири је дат поглед на вечиту закулисану борбу Сатане против Божијих планова, а посебно против Месије, Његовог обећаног Спаситеља. Долазак Христа међу људе је заснован на постојању јеврејске нације. Сатана се поставио против Христа и Божијег народа баш онако како што се поставио и Аман против Јевреја, желећи да их уништи. И као што је Аман био поражен на вешалима које је изградио за Мардохеја, тако и Христос користи исто оружје које је његов непријатељ наменио да уништи Њега и Његово духовно потомство. Крст, којим је Сотона планирао да уништи Христа, је био исто средство којим је Христ “избрисао обвезницу против нас, која нас је својим заповестима оптуживала, и уништио ју је, приковавши је на крст. И разоружао је поглаварства и власти и осрамотио их јавно, победивши их кроз њега” (Колошанима 2:14-15). Ђаво је сломљен на крсту кога је подигао да би на њему уништио Христа исто као што је Аман обешен на вешалима које је изградио за Мардохеја.

Практична примена: Књига о Јестири показује наш избор између два погледа на свет, постојања Божије руке у нашим жиотима и тога да је све проста случајност. Бог је врховни владар света и можемо бити сигурни да никакви зли људи својим поступцима не могу пореметити Његове планове. Његова брига за свој народ, како појединце тако и нацију, је очигледна, без обзира на то што се Његово име не спомиње нигде у књизи. На пример, не можемо да не видимо Свемогући утицај на несаницу цара Ксеркса. Кроз пример Мардохеја и Јестире је приказано како Отац често користи свој нечујни језик љубави за непосредно општење са нашим духом.

Јестира доказује да има побожан и поучан дух који је показао велику снагу и вољну послушност. Њена понизност ју је чинила приметно другачијом од људи око ње, и то ју је уздигло до места царице. Јестира доказује да ако останеш пун поштовања и понизан чак и у тешким, ако не и у немогућим ситуацијама, то ти омогућава да будеш посуда за неизрециве благослове за себе и за друге. Било би добро да опонашамо њено побожно држање у свим областима живота, а нарочито у невољама. У књизи не можемо да видимо нити једном да се жалила или је имала лош став према нечему. Неколико пута видимо да је добила " наклоност" људи око ње. Једна таква наклоност је на крају спасила њен народ. Такву наклоност и ми можемо да добијемо ако прихватимо чак и неправедно прогонство и следимо Естерин пример. Она је задржала позитиван став, кроз понизност и одлучност да се ослони на Бога. И ко зна није ли нас Бог поставио у такву ситуацију заради времена као што је ово?Врати се на Српску страну

Књига о Јестири
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries