settings icon
share icon
Питање

Шта је библијска теологија?

srpski
Одговор


Библијска теологија је проучавање библијских доктрина, поређаних према хронолошкој и историјској позадини. За разлику од системске теологије, која категорише доктрину према посебним темама, библијска теологија показује развој Божијег откривења и његов ток у историји. Библијска теологија можда тежи ка томе да изолује и изрази теолошка учења посебног дела Библије, као што су теологија Петокњижја (првих пет књига Старог завета) или теологија која се налази у Јовановим посланицима итд. Или може да се усредсреди на одређени временски период, као што је теологија у вези са годинама уједињеног краљевства. Друга грана библијске теологије може да проучава посебну тему у Библији; проучавање „остатка", на пример, може да истражи како је тема уведена и како се развија кроз Библију.

Многи приписују заслуге у вези са зачецима библијске теологије Ј.П. Габлеру, немачком библијском учитељу. Како је добио професуру 1787. године, Габле је направио оштру разлику између догматске (или системске или доктринарне) теологије и библијске теологије. За Габлера, библијска теологија мора да буде, строго, историјско проучавање оног у шта се веровало и подучавало у различитим периодима библијске историје, независно од модерних деноминационалних, доктринарних, филозофских или културолошких разматрања. Уопштено гледано, принципи за које се Габлер залагао били су исправни и он је утицао на развој библијске теологије у многим наредним годинама.

Међутим, треба рећи да не постоји потпуно објективно проучавање Библије. Сваки тумач уноси одређене претпоставке у свој задатак. Ове пристрасности имају значајан утицај на процес тумачења Библије. Као резултат тога, библијска теологија се проверава са сваким могућим мишљењем или одступањем оног што Библија подучава. Библијска теологија зависи потпуно од херменаутике теолога. Методи који се користе приликом тумачења Библије су од суштинске важности за библијску теологију. Библијска теологија једне особе не може да буде боља од метода који та особа користи да би тумачила Писмо.

Ево основне разлике између системске и библијске теологије: системска теологија поставља питање: „Шта Библија у целини говори о анђелима"? Затим, испитује сваки одломак који се тиче анђеоских бића, извлачи закључке и организује све информације у једну целину истине која се зове „ангеологија". Финални производ је, од Постања до Откривења, потпуност Божије откривене истине на ту тему.

Библијска теологија поставља питање: „Како се наше разумевање анђела развило током библијске историје"? Затим, започиње са учењем Петокњижја о анђелима и пружа Божији ток откривења о тим бићима кроз целу Библију. Упоредо, библијски теолог доноси закључке о томе како се људско размишљање о анђелима можда мењало док је све више истине откривано. Закључак овог проучавања, је, наравно, разумевање оног што Библија има да каже о анђелима, али, такође, ставља то сазнање, у контекст „веће слике" Божијег целокупног откривења. Библијска теологија помаже да видимо Библију као уједињену целину, уместо као збирку неповезаних доктринарних тачака.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је библијска теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries