settings icon
share icon
Питање

Шта је библијско одвајање?

srpski
Одговор


Библијско одвајање је признавање да је Бог позвао венирке из света у личну и заједничку чистоту у сред грешних култура. Библијско одвајање се обично гледа у две области: личној и црквеној.

Лично одвајање укључује посвећеност особе да се понаша према побожним мерилима. Данило је практиковао лично одвајање када је одлучио „да се не скврни оброком јела царевог и вином које он пијаше” (Данило 1:8). Његово одвајање је било на библијској основи јер је његово мерило било засновано на Божијем опткривењу у Мојсијевом закону.

Савремени пример одвајања може да буде одлука да се неће присуствовати на забавама где се служи алкохол. Таква одлука може да се донесе да би се заобишло искушење (Римљанима 13:14), да бисмо избегли „сваку врсту зла“ (1 Солуњанима 5:22), или да бисмо једноставно били доследни својим личним убеђењима (Римљанима 14:5).

Библија јасно поучава да божије дете треба да се одвоји од света. “Не вуците са неверницима јарам који је за вас туђ; јер чега заједничког има праведност са безакоњем? или какву заједницу има светлост са тамом? У чему се Христос слаже са Велиаром? или какав удео има верни са неверником? Како се храм Божији слаже са идолима? Ми смо, наиме, храм Бога живога, као што Бог рече: »Становаћу и живећу међу њима, и бићу им Бог, а они ће бити мој народ. Зато отидите од њих и одвојте се, говори Господ” (2 Коринћанима 6:14-17; погледај и 1. Петрову 1:14-16).

Црквено одвајање укључује одлуку једне цркве око повезивања са другим организацијама, на основу своје теологије или праксе. Одвајање се подразумева у самој речи „црква“, која потиче од грчке речи екклесиа и значи „изабрани скуп“. Исус у писму цркви у Пергаму упозорава против толерисања оних који су поучавали погрешну доктрину (Откривење 2:14-15). Црква Црква треба да буде одвојена, прекидајући везу са јереси. Савремени пример црквеног одвајања је став против екуменског удруживања које би ујединило цркву са отпадницима од вере.

Библијско одвајање не захтева од хришћана да немају никакв контакт са неверницима. Требало би да налик на Исуса буду пријатељи са неверницима а да не учествују у греху (Лука 7:34). Павле показује уравнотежено гледиште на одвајање: „У посланици сам вам писао да се не мешате са блудницима, не уопште са блудницима овога света, или са грамжљивима и разбојницима, или идолопоклоницима, јер бисте онда морали отићи са света.” (1 Коринћанима 5:9-10). Другим речима, свету смо али нисмо од света.

Требало би да будемо светлост свету и да не дозволимо да свет угуши то светло. „Ви сте светлост света. Не може се сакрити град који лежи на брду; нити се пали светиљка и ставља под мерицу, него на свећњак, и светли свима у кући. Тако нека засветли ваша светлост пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.” (Матеј 5:14-16).Врати се на Српску страну

Шта је библијско одвајање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries