settings icon
share icon
Питање

Који све родови библијске књижевности постоје?

srpski
Одговор


Једна од најзанимљивијих чињеница у вези са Светим писмом је да иако је то начин преко кога Бог са нама комуницира, (Матеј 5:17; Марко 13:31; Лука 1:37; Откривење 22:18-19), људи су били део процеса писања Светог писма. Јеврејима 1:1 стих каже: „ Бог, који је од давнине много пута и на много начина говорио нашим очевима преко пророка". „Много начина" подразумева различите књижевне родове. Особе које су писале Свето писмо користиле су разне облике књижевности да би пренеле разне поруке у разним временима.

Свето писмо садржи историјску литературу (Прва и друга књига Краљевима), драмску књижевност (књига Јова), правне документе (већи део књиге Излазак и Поновљени закон), стихове песама (Песма над песмама и псалми), поезију (већи део књиге пророка Исаије), мудросну књижевност (Пословице и Књига проповедника), апокалиптичну књижевност (Откривење и делови књиге пророка Данила), кратку причу (књига о Рути), проповеди (као оне забележене у Делима апостолским), говоре и објаве (краљ Навуходоносор у Данилу), молитве (многи псалми), параболе (као оне које је Исус причао), басне (какве је Јотам причао), и посланице (Ефежанима и Римљанима).

Неки родови књижевности могу да буду испреплетени. Многи псалми су такође и молитве. Неке од посланица садрже и поезију. Сваки тип књижевности има јединствене особине и требало би их разматрати са одговарајућом пажњом. На пример, Јотамова басна (Судије 9:7–15) не може да се тумачи на исти начин као Десет заповести (Излазак 20:1-17). Тумачење поезије, која користи метафоре и друга поетска средства разликује се од тумачења историјског приповедања.

Друга Петрова 1:21 каже: „Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога." У данашњим терминима, главни уредник Светог писма био је Божији Свети Дух. Бог је ставио печат свог ауторства на сваку од 66 библијских књига, без обзира на то о ком се роду књижевности ради. Бог је „богонадахнуо" писане речи (2. Тимотеју 3:16–17). Пошто људски род има способност да разуме и цени разне врсте књижевних родова Бог је користио многе од њих да би пренео Своју Реч. Читалац Светог писма ће открити заједнички циљ који сједињује делове те збирке. Откриће мотиве, предвиђања, теме које се понављају, и врсте људских карактера који се понављају. Кроз све то он ће открити да је Свето писмо највеће светско ремек-дело, и сама Божија Реч.

EnglishВрати се на Српску страну

Који све родови библијске књижевности постоје?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries