settings icon
share icon
Питање

Када доктрина може да се сматра истински библијском?

srpski
Одговор


Доктрина се може сматрати истински библијском када је Библија, директно, подучава. Неко питање може бити небиблијско (супротно библијском учењу), ванбиблијско (није поменуто у Библији), засновано на Библији (у вези са подучавањем у Бибљии) или библијско.

Небиблијска доктрина је било које учење које је супротстављено јасном учењу Библије. На пример, веровање да је Исус згрешио је небиблијско. То је у директној супротности са оним што Библија подучава на многим местима, укључујући и Јеврејима 4:15: „Он је у свему био искушан — слично нама — изузев греха″.

Ванбиблијска доктрина била би било које учење које није директно подучавано у Библији. Може да буде добро или лоше. На пример, гласање на демократским изборима је позитивна пракса, али се, директно, не подучава у Библији. Прослављање неких празника није ни добро ни лоше: „Један разликује дан од дана, а други сматра да су сви дани једнаки; нека је само сваки потпуно уверен у своје мишљење″ (Римљанима 14:5). Свако подучавање у вези са поштовањем Ускршњег поста је ванбиблијско.

Друга учења могу да се заснивају на бибијским принципима, а да их Билбија, директно, не подучава. На пример, пушење се никада не помиње у Библији. Ипак, можемо да тврдимо да ту праксу треба избегавати, на основу 1. Коринћанима 6:19-20: „Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама…..те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом″. Када се примени библијски принцип, можемо поуздано да га подучавамо као библијски засновану доктрину.

Стога, библијске доктрине су учења која се, отворено, подучавају у Библији. Примери тога укључују Божије стварање неба и земље (Постање 1:1), грешност људи (Римљанима 3), Исусово девичанско рођење (Матеј 1:20-25; Лука 1:26-38), физичка смрт и дословно Исусово васкрсење (1. Коринћанима 15:3-11), спасење само по благодати путем вере (Ефесцима 2:8-9), надахнуће Библије (2. Тимотеју 3:16-17) и многи други.

Проблеми настану када људи помешају те категорије. На пример, подучавање да је девичанско рођење произвољна доктрина у коју хришћани могу, али и не морају да верују значи одбацити суштинско учење Библије. То подучавање представља библијску доктрину као небитну. Затим, има оних који представљају ванбиблијска подучавања као да су библијске доктрине. Мишљењима и склоностима људи се приписује тежина Божијег закона; то се некада дешава по питању облачења, музичких стилова и избора хране. Када „учимо науке које су људске заповести" (Марко 7:7), постајемо као фарисеји које је Исус строго осудио.

Наш циљ мора да буде да говоримо јасно и одлучно када је Библија јасна. Када су у питању ванбиблијске ствари, морамо да будемо опрезни да избегнемо догму. Као што су многи рекли: јединство треба да постоји у вези са битним питањима; разноликост у небитним; доброчинство у свим стварима.

EnglishВрати се на Српску страну

Када доктрина може да се сматра истински библијском?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries