settings icon
share icon
Питање

Зашто је тако тешко разумети Библију?

srpski
Одговор


Свако, у различитијом мери, има потешкоће у разумевању Библије. Чак и после 2000 година црквене историје, постоје неки библијски стихови и одломци, око којих и најбриљантнији библијски учени људи нису сигурни у исправно значење. Зашто је тако тешко разумети Библију? Зашто је потребно толико напора да се потпуно и исправно разуме Библија? Пре него што покушамо да одговоримо, треба да кажемо да Бог није нејасно комуницирао. Порука Божије Речи је савршено јасна. Разлог што некад тешко разумемо Библију је што смо пала бића – грех заклања наше разумевање и некад нас наводи да Библију тумачимо према свом нахођењу.

Постоји неколико разлога који Библију чине тешко разумљивом. Прво, постоји временска и културолошка разлика. Библија је написана у у временском интервалу од 3400 до 1900 година пре времена у коме живимо. Култура у којој је Библија написана разликовала се од већине култура које постоје данас. Поступци номадских пастира 1800. године пре Христа на Блиском истоку често немају никаквог смисла компјутерским програмерима у Америци у 21. веку. Од суштинске важности за разумевање Библије је да препознамо културу у којој је Библија била написана.

Друго, Библија се састоји од различитих врста књижевног изражавања, укључујући историју, законске списе, поезију, песме, мудросне изреке, пророчанства, лична писма и апокалиптичку литературу. Историјска литература мора се тумачити другачије од оне која изражава мудре мисли. Поезија се не може разумети на исти начин као апокалиптички списи. Лично писмо, иако релевантно као форма и за нас данас, можда је имало другачију примену него што је то био случај са првобитним примаоцима. Препознавање различитих жанрова у Библији је од суштинске важности да би се избегли конфузија и неспоразум.

Треће, ми смо сви грешници; сви правимо грешке (Проповедник 7:20; Римљанима 3:23; 1. Јованова 1:8). Колико год се трудили да не читамо Библију са нашим, већ унапред, пристрасним закључцима, неизбежно је да то понекад радимо. Нажалост, у неком моменту, свако погрешно тумачи неки одељак из Библије због претпоставке шта може или не може да значи. Када проучавамо Библију, морамо молити Бога да уклони нашу пристрасност и помогне нам да тумачимо Његову Реч без наших претпоставки. Ово је често тешко урадити, јер признавање претпоставки захтева понизност и вољност да се признају грешке.

Ово, ни у ком случају, нису једина три корака која су потребна да би се исправно разумела Библија. Читаве књиге написане су на тему библијске херменаутике, науке о проучавању Библије. Међутим, ови кораци су одличан почетак да се разуме Библија. Морамо да увидимо културне разлике између нас и људи који су живели у библијско време. Морамо да узмемо у обзир различите књижевне жанрове. Морамо да дозволимо Библији да говори за себе и да не дозволимо да наше претпоставке умрљају наше тумачење.

Разумевање Библије може некад да буде тежак задатак, али уз Божију помоћ, то је могуће. Запамти, ако верујеш у Исуса Христа, Божији Дух обитава у теби (Римљанима 8:9). Исти Бог који је „надахнуо ” Библију (2. Тимотеју 3:16) је исти Бог који ће отворити твој ум да разумеш истину и разумеш Његову Реч, ако се ослониш на Њега. Ово не значи да ће Бог увек да олакша ствари. Бог жели да истражујемо Његову Реч и да потпуно користимо њена богатства. Разумети Библију можда није лако, али несумњиво носи са собом велику награду.Врати се на Српску страну

Зашто је тако тешко разумети Библију?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries