settings icon
share icon
Питање

Да ли можете да ми дате основну временску линију Светог писма?

srpski
Одговор


Временска линија Светог писма је вечна, у суштини, јер бележи догађаје од стварања (датум непознат; Постање 1:1-31) па све до краја света (Матеја 28:20). Са практичне тачке гледишта, временска линија Светог писма са којом се већина стручњака слаже почиње позивањем Аврама, кога је Бог преименовао у „Авраама" (Постање 17:4-6) 2166. г. п.н.е. и завршава се писањем књиге Откривења, негде око 95. г. н.е. Пре Аврамовог рођења библијска временска линија са почетком у Постању садржи богату историју стврарања, Адама и Еве, човековог пада у грех, темељна родословља, приче о људским проблемима који су довели до Ноја и великог Потопа (такође непознат датум), и још много, много тога.

У периоду између Аврамовог рођења и писања књиге Откривења апостола Јована, историја помаже у датирању многих догађаја и људи који су наведени у Старом и Новом завету. На пример, процењено је да је Мојсије рођен 1526. г. п.н.е. а да је Исус Навин ушао у обећану земљу негде око 1406. г. п.н.е. Период Израелових десет судија је завршен око 1052. г. п.н.е, са почетком владавине краља Саула, за коју већина стручњака сматра да је могуће одредити историјски проверен датум.

Краљ Саул, чувени краљ Давид, из чије породичне лозе ће се родити Исус Христос, и Давидов мудри син, краљ Соломон, владали су над уједињеним израелским краљевством. Након владавине краља Соломона, 931. г. п.н.е, Израел је био подељен на северну и јужну краљевину. Разни краљеви су владали севером (Израелом) и на југу (у Јуди) све до пада северног краљевства 722. г. п.н.е. и пада Јерусалима (престонице северне краљевине) 586. г. п.н.е.

Јудино изгнанство је трајало све до 538. п.н.е. када је персијски краљ Кир наредио Езри да се врати у Израел и изгради Богу храм у Јерусалиму (Езра 1). Јевреји су обновили Јерусалим између тог периода и отприлике 432 г. п.н.е, када је написана последња књига Старог завета (Малахија). Следи период између два Завета који је трајао око 430 година.

Око 5 г.н.е, Исус Христос, Израелски Месија рођен је у Витлејему. После смрти краља Ирода, 4. г. н.е, Исус и његови родитељи су се вратили у Назарет у Галилеји (Матеј 2:19-23). Нема никаквог записа о Исусовом животу у наредних десет година, све док не видимо дванаестогодишњег Исуса како запрепашћује учитеље у храму (Лука 2:40-52). Исус је започео своју јавну службу око 27. г.н.е, почевши са крштењем (Матеј 3:13-17). Исусова служба је трајала око три и по године.

У периоду 29-30 г.н.е, Исус је провео већину времена у Јудеји, проповедајући, учећи, изводећи чуда – укључујући и чудо подизања Лазара из мртвих – и касније подучавајући ученике како да наставе даље после Његове смрти. Почетком 30. г.н.е, окренуо се ка Јерусалиму. Током последње недеље свог живота Исус је прославио Пашу са својим пријатељима, када је установио Господњу вечеру (Лука 22:14-20) и одржао опроштајни говор. Коначно, био је издат, ухапшен, на суду, разапет и васкрсао је (Матеј 26:36–28:8). Васкрсли Христос је завршио своју четрдесетодневну службу која се завршила његовим вазнесењем на небо (Дела 1:3-11; 1. Коринћанима 15:6-7).

Недуго пошто је Исус био разапет и васкрснуо, Његови апостоли и следбеници су написали Нови завет. Прва књига Новог завета написана је негде већ око 49. г.н.е. (Галаћанима посланица или Јаковљева), тј, две деценије после Исусове смрти и васкрсења. То значи да су оригиналне текстове написали очевици који су имали увид из прве руке о ономе што се десило. Последњу књигу Новог завета, Откривење, Јован је написао негде око 95. г.н.е.

Овде видимо временску линију најбитнијих догађаја у Светом писму, са датумом за сваки од њих. Напомена: сви датуми су приближни. Такође, датуми за рану људску историју (пре Аврама) осликавају тачку гледишта креационизма, да је земља недавно настала.

4000. п.н.е. (?) — Стварање света
2344. п.н.е. (?) — Ноје и барка
2166. п.н.е. — Аврамов позив
2141. п.н.е. — Рођење Исака
1526. п.н.е. — Рођење Мојсија
1446. п.н.е. — Излазак Израела из Египта
1406. п.н.е. — Израелов улазак у Обећану земљу
1420. п.н.е. — Смрт Исуса Навина
1052. п.н.е. — Крунисање краља Саула
1011–971. п.н.е. — Владавина краља Давида
959. п.н.е. — Соломонов храм је био изграђен
931. п.н.е. — Подела Краљевства
875–797. п.н.е. — Службе Илије и Јелисија у Израелу
739–686. п.н.е. — Исаијина служба у Јуди
722. п.н.е. — Пад северног краљевства под асирску власт
586. п.н.е. — Пад јужног краљевства под вавилноску власт
538–445. п.н.е. — Повратак Јевреја из изгнанства
515. п.н.е. — Други храм завршен
5. н.е. — Рођење Исуса Христа
26–30. н.е. — Христва служба, која се завршила Његовом смрћу и васкрсењем
34. н.е. — Обраћење Савла Таршанина
44–47. н.е. — Павлово прво мисијско путовање
49. н.е. — Апостолски савет у Јерусалиму
60. н.е. — Павле у затвору у Риму
95. н.е. — Јованова визија Патмоса и писање Откривења

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли можете да ми дате основну временску линију Светог писма?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries