settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о реинкарнацији?

srpski
Одговор


Идеја о реинкарнацији нема никакве основе у Библији, која нам јасно каже да се једном умире и онда долази суд (Јеврејима 9:27). Библија никада не помиње да људи имају другу шансу у животу или да се враћају као други људи и животиње. Исус је рекао криминалцу на крсту „Данас ћеш бити са мном у рају" (Лука 23:43), а не „имаћеш другу прилику за живот на овој земљи". Матеј 25:46 нам посебно говори да верници настављају са вечним животом, док неверници иду ка вечној казни. Реинкарнација је била популарно размишљање хиљадама година, али је хришћани и следбеници јудаизма никада нису прихватили, јер је супротна Библији.

Један стих на који неки указују као на доказ за реинкарнацију је Матеј 17:10-12, који повезује Јована Крститеља са Илијом. Међутим, одломак не говори да је Јован Крститељ био реинкарнација Илије, већ да би он испунио пророштво Илијиног доласка, да су људи поверовали његовим речима и веровали у Исуса као Месију (Матеј 17:12). Људи су, врло прецизно, питали Јована Крститеља да ли је он био Илија и он је рекао: „ Нисам" (Јован 1:21).

Веровање у реинкарнацију је древни феномен и главно је начело већине индуских религиозних традиција, као што су хиндуизам, сикизам и јаинизам. Многи модерни пагани такође верују у реинкарнацију као што су неки покрети Неw Аге-а, као и следбеници спиритизма. Међутим, за хришћанина, нема сумње; реинкарнација није библијска и мора бити одбачена као лажна.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о реинкарнацији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries