settings icon
share icon
Питање

Да ли је Библија копирала неке од својих прича из других религиозних митова и легенди?

srpski
Одговор


Постоје многе приче у Библији које имају запањујућу сличност са причама у другим религијама, легендама и митовима. У овом чланку, испитаћемо два истакнута примера.

Прво, испитаћемо извештај о паду човечанства из Постања поглавље 3. Постоји једна грчка легенда, о Пандориној кутији, чији се детаљи толико разликују од библијског извештаја да нико не би шватио да постоји повезаност између ове две приче. Али, упркос значајним разликама, оне можда говоре о истом историјском догађају. Обе приче говоре о томе како је једна жена отворила врата греху, болести и патњи у свету, који је, до тада, био рајски врт. Обе приче завршавају се са појавом наде у обећаног Искупитеља у случају Постања, и „наде" као нечега што је пуштено из кутије на самом крају легенде о Пандори.

Попут светских легенди о изобилним поплавама, Пандорина кутија показује како Библија може да има приче као и пагански митови, јер они сви говоре о историјској суштинској истини која се, годинама, одвијала у древној историји (као што је случај са Библијом) и у песничким алегоријама (као што је случај са Пандором, чија је прича испричана на много начина међу Грцима, али чија је суштинска истина остала релативно константна). Сличности не указују на то да је један извештај преписан из другог, већ на чињеницу да су обе приче засноване на истом историјском догађају.

На крају, постоје случајеви позамљивања, али у тим случајевима, Библија је била извор, а не пагански митови (упркос такозваним академским тврдњама које су говориле супротно). Размотримо случај рођења Сарагона. Према легенди, Сарагона је мајка поставила у котарицу од трске И пустила га низ реку. Спасила га је Аки, која га је усвојила као свог сина. Звучи као прича о Мојсију из Изласка 2, зар не? А Сарагон је живео 800 година пре него што се Мојсије родио. Зато је, прича о Мојсију који је пуштен низ реку да би био спашен и усвојен морала бити позамљена од Сарагона, зар не?

На први поглед, то звучи разумно, али оно што се зна о Сарагону настало је из легенди које су написане много стотина година после његове смрти. Постоји јако мало извештаја савременика о животу Сарагона. Легенда о Сарагоновом детињству, како је постављен у котарицу и послат низ реку потиче са плочица клинастог писма из 7. века пре Христа (из библиотеке асирског краља Ашурбанипала, који је владао од 668. до 627. године пре Христа) и која је написана стотинама година после књиге Изласка. Ако неко жели да заступа идеју да је један извештај преузет из другог, онда би то било обрнуто: легенда о Сарагону је, изгледа, позајмљена из приче о Изласку која говори о Мојсију.

Библија је јасна по питању ауторства. Иако ју је много различитих људи писало, Свети Божији Дух је биио истински аутор. Друга Тимотеју 3:16-17 нам говори да је Писмо Богонадахнуто. Шта значи да је Библија била надахнута? То значи да је дословно „удахнута од Бога". Он ју је написао, Он ју је сачувао током векова, Он живи на свакој њеној страници и Његова сила се, кроз њу, очитује у нашим животима.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Библија копирала неке од својих прича из других религиозних митова и легенди?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries