settings icon
share icon
Питање

Како да знам да Свето писмо није само мит?

srpski
Одговор


Чињеница да Свето писмо потиче из Божијег ума говори да је оно јединствено међу свим књигама и благом на земљи. Свето писмо открива Божији вечни план за откупљење грешног људског рода. Иако су милијарде примерака подељене по целом свету, многи и даље преиспитују његову истинитост. Да ли је Свето писмо књига митова, или је истинита, надахнута Божијом Речју? Питање је од највећег значаја за сваку особу, без обзира да ли то знају.

Многи религиозни текстови тврде да преносе божанску поруку. Међутим, Свето писмо је на одвојеној страни у тврдњи да Бог уопште није оставио простора за сумњу у то да ли је оно Његова писана Реч. Ако неко искрено проучи чињенице, увидеће да Свето писмо у целини сасвим сигурно има његов потпис. Иста уста која су речју створила целу творевину такође су нам дала и Свето писмо.

За разлику од митологије, Свето писмо има историјски оквир. Његове личности су реални људи који су живели на историјски потврђеним локацијама. Свето писмо помиње Навуходоносора, Сенахирима, Кира, Ирода, Феликса, Пилата и многе друге историјске личности. Његова историја се поклапа са историјом многих народа, укључујући и Египћане, Хетите, Персијце, Вавилоњане, и Римску имеприју. Библиски догађаји су се одвијали у географским областима као што је Ханан, Сирија, Египат, Месопотамија и друге. Сви деталиј који могу да се потврде поричу идеју да је Свето писмо само мит.

За разлику од митова, Свето писмо има многе потврде у гранама науке као што су биологија, геологија, астрономија и археологија. Поље библијске археологије је расло у последњих век и по, током периода када је стотине и хиљаде предмета откривено. Само један од примера: у једном тренутку скептици су користили библијске стихове о Хетитској цивилизацији као „доказ" да је Свето писмо мит. У то време наука је тврдила да никада нису постојали Хетити. Међутим, 1876, десило се прво у низу открића и сада је постојање хетитске цивилизације добро документовано. Археологија наставља да подупире Библијску историчност. Др Хенри М. Морис је направио ово запажање: „Данас не постоји ниједно несумњиво археолошко откриће које доказује да Свето писмо има икакву грешку."

За разлику од митологије Свето писмо је писана историја. Лука је написао своје јеванђеље као опис догађаја који су се збили међу њима... – „онако како нам предаше они који су од почетка били очевици и служитељи речи". Лука тврди да је „све тачно испитао од почетка" да би све написао по реду – „да увидиш истинитост онога о чему си поучен" (погледај Лука 1:1-4). Да ли је Лука укључио чуда у ове извештаје? Да, многа од њих. Међутим, то су бла чуда која су потрврдили очевици. Две хиљаде година касније неки скептик би могао да Лукин извештај назове „митом", али темељ доказа притиска скетпике. Сам догађај је пажљиво проучен историјски документ.

За разлику од митологије, Свето писмо има запањујући број испуњених пророштава. Митови се не баве пророштвом, али цела једна трећина Светог писма је пророштво. Свето писмо садржи преко 1800 предвиђања у вези са више од 700 одвојених тема покривених у више од 8300 стихова. Стари завет садржи више од 300 пророштава везаних само за Исуса Христа, нека од њих су запањујуће специфична. Бројна пророштва су већ испуњена и обистинила су се прецизно као што су и речена. Математичка вероватноћа да неко да толики број предвиђања и да се свако од њих обистини је ван сваке могуће логике. Ова чудесна пророштва су могла да буду испуњена само уз помоћ Оног који види крај од почетка (Исаија 46:9-10).

За разлику од митологије, Библија је трансформисала безброј живота. Ипак многи људи дозвољавају да виђење оних који никада нису озбиљно проучавали Свето писмо формира њихово мишљење. Свако од нас би требало сам да га проучава, да га тестира, да живи према библијским саветима и сам доживи динамичну трансформативну моћ ове невероватне Књиге. Примени њено учење о опраштању и види како може да поправи неки уништени однос. Ако примениш њено учење видећеш како ће ти се побољшати финансијска ситуација. Примени њено учење о вери и осети смирујуће присуство у свом срцу док се пробијаш кроз тешке борбе у животу. Свето писмо делује. Постоји разлог што хришћани у разним земљама широм света свакодневно ризикују живот да би другима говорили о животодавној истини ове невероватне књиге.

Коначно, многи који одбијају Бога и Његову Реч то раде из поноса. Толико су убеђени у сосптвена веровања да одбијају да искрено процене чињенице. Да би прихватили Свето писмо као истину требало би да озбиљно размисле о Богу и својој одговорности према Њему. Ако би прихватили Свето писмо као истину то би могло од њих да захтева промену размишљања. Као што је пастор Ервин Лицер рекао: „Чињеница је да веома мало људи има творен ум, посебно по питању религије... Тако се изопачене доктрине и предрасуде лако понављају из једне генерације у другу."

Милиони људи умиру сваке године без вере да је Свето писмо истина, надајући се да је то само митологија, и да Бог не постоји. То је ризик, и велики је улог. Позивамо све да Библију прочитају отвореног ума, нека сама говори за себе, и желимо ти да отркијеш да је Божија Реч истина (Јован 17:17).

EnglishВрати се на Српску страну

Како да знам да Свето писмо није само мит?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries