settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија може/треба дословно да се тумачи?

srpski
Одговор


Не само да можемо Библију да тумачимо дословно, већ морамо да је тумачимо дословно. Дословни приступ тумачењу је једини начин да одредимо шта Бог покушава да нам комуницира. Када читамо било које књижевно дело, морамо да одредимо шта је аутор покушао да нам комуницира. Многи ће читати библијски стих или одломак и створиће сопствену дефиницију за речи, фразе или одељке, игноришући контекст и намеру аутора. Али то није оно што је Бог намеравао за нас и зато нам каже да исправно рукујемо Речју истине (2. Тимотеју 2:15).

Један разлог због кога треба дословно да тумачимо Библију је зато што ју је Господ Исус Христос тумачио дословно. Кад год је Господ Исус цитирао из Старог завета, било је увек јасно да је Он веровао у његово дословно тумачење. На пример, када је Сатана искушавао Исуса у Луки 4, Он је одговорио цитирајући Стари завет. Да Божије заповести у Поновљеном закону 8:3; 6:13 и 6:16 нису дословне, Исус их не би користио и оне не би имале моћ да зачепе Сатанина уста, што су и учиниле.

Ученици су такође дословно прихватали Христове заповести (које су саставни део Библије). Исус је заповедио ученицима да иду и праве ученике у Матеју 28:19-20. У књизи Дела Апостолских, видимо да су ученици дословно прихватали Исусову заповест док су путовали , тада познатим светом, проповедајући еванђеље и причајући свима да „поверују у Господа Исуса Христа и да ће бити спашени (Дела 16:31). Ми, такође, морамо да шватамо Исусове речи дословно. Како можемо да будемо сигурни у своје спасење, ако не верујемо да је Он дошао да тражи и спаси оно што је изгубљено (Лука 19:10), плати казну за наше грехе (Матеј 26:28) и обезбеди вечни живот (Јован 6:54)?

Дословно тумачење Библије не искључује употребу стилских фигура. Један пример стилске фигуре је када неко каже „сунце излази”. Технички говорећи, сунце не излази; земља се окреће на тај начин да се чини како сунце излази. Ипак свако разуме стилске фигуре у довољној мери да разуме ову врсту комуникације. Постоје очигледне стилске фигуре у Библији које не треба дословно шватати (Види Псалам 17:8 на пример).

На крају, када сами себе учинимо арбитрима за то који део Библије је дослован, а који не, уздижемо себе изнад Бога. Он нам је дао своју Реч да са нама комуницира. Забуна и искривљеност која би била неизбежан резултат недословног тумачења би, у суштини, довело до тога да Библија буде ништавна и празна. Библија је Божија Реч упућена нама и Његова намера била је да у њу верујемо – дословно и потпуно.Врати се на Српску страну

Да ли Библија може/треба дословно да се тумачи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries