settings icon
share icon
Питање

Колики утицај би требало да Свето писмо данас има на друштво?

srpski
Одговор


Одувек је Божија Реч мењала све у културама где се појављивала. У Солуну, у првом веку руља је вукла неке хришћане по улицама, вичући: „Ови, што су цео свет узбунили, дошли су и овамо" (Дела 17:6). Свето писмо би требало да има утицај у друштву баш као што има на појединце у оквиру друштва.

Бог је Творац света и људи који у њему живе (Постанак, прва глава). Од самог почетка Бог је створио свет и људе да фунционишу на одређени начин. Када друштво не следи принципе који су дати у Светом писму, живот једноставно такође не функционише на добар начин. Бог је једини тај који има увид у то какав би живот требало да буде за наше највеће добро, и Он нам даје мудрост за то у Својој Речи. Свето писмо је у Јеврејима 4:12 описано као „живо и делотворно". То значи да се и данас Свето писмо може применити и да је и данас релевантно баш као и онда када је написано.

Када народ поштује Бога онда поштује и све оно што је Он створио. Тамо где нема поштовања према Богу друштво не поштује Његову творевину и људи због тога пате.

Од самог почетка, људи су имали избор да ли ће да следе Божији пут. Међутим, избори увек имају одређене последице. Старозаветна историја Израела бележи друштвене законе и прописе које им је Бог дао. Када је Израел живео према Божијем закону, њихово друштво је добро функционисало, али кад би се удаљили од Божијег плана, друштво је ишло низбрдо. У данашњем свету покушаји да се из друштва уклони библијски утицај или да се маргинализује библијско виђење света открива понос човечанства који каже: „Знамо ми боље од Онога који нас је створио".

Овим не желимо да кажемо да би требало да се успостави теократија каква је постојала у древном Израелу. Божији циљ у том систему власти је био за одређено време и место. Међутим, ако се Свето писмо швати на прави начин, његов утицај у друштву може да води ка смањењу криминала, развода, лењости и ка већем доброчинству. У прилог томе, Џон Адамс, други председник Сједињених држава је рекао: „Претпоставимо да је неки народ у некој удаљеној области узео Свето писмо као једину своју књигу Закона, и да је сваки члан тог друштва био обавезан да прилагоди своје понашање према прописима који су дати у Светом писму. Сваки члан би био обавезан на савесност, умереност, скромност, и марљивост; праведеност, љубазност, и љубав према ближњем, на побожност, љубав, и поштовање према Свемогућем Богу... Каква би то била утопија била, и какав рај би та област била" (Дневник и аутобиографија Џона Адамса, Трећи том, стр. 9). Свето писмо о томе најбоље говори: „Благо народу, коме је Бог Господ" (Псалам 33:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Колики утицај би требало да Свето писмо данас има на друштво?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries