settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија подржава комунизам?

srpski
Одговор


Комунизам, грана социјализма, је експериментални друштвени систем заснован на групи идеја које се на први поглед слажу са неким библијским принципима. Међутим, код ближег проучавања може да се нађе мало доказа да Библија заиста подржава и подстиче комунизам. Постоји разлика између комунизма у теорији и комунизма у пракси, и Библијски стихови који се наизглед слажу са комунистичким идеалима су у ствари у супротности са оним што ради комунистичка власт.

Постоји изненађујућа реченица, у опису цркве у Делима 2 која је водила многе људе да се питају да ли Библија подржава коминизам, и која је навела неке људе да снажно бране идеју, да комунизам има библијске основе. Ради се о овом одељку: „А сви који су поверовали беху заједно и имали су све заједничко; продавали су што су стекли и имали, па су то делили свима — како је коме било потребно." (Дела 2:44-45). Ова тврдња изгледа као да се подразумева да се комунизам (који је у својој суштини жеља да се уклони сиромаштво „расподелом богатства") налази у најранијим хришћанским црквама. Међутим, постоји кључна разлика између цркве у Делима 2 и комунистичког друштва које треба разумети.

У Делима 2, црква, људи који су давали једни другима од своје добре воље, онима који су били у потреби, и давали су својевољно, без ограничења колико треба да дају. Другим речима, поделили су оно што су имали на основу узајамње љубави коју су имали једни према другима, и истоветном циљу – живот за Христа и прослављање Бога. У комунистичком друштву, људи дају зато што их систем власти присиљава да дају. Немају избор по питању тога колико дају или коме дају. Ово се због тога не одражава на то ко су, не говори ништа о њиховом идентитету и карактеру. Под комунизмом, од радосног и великодушног даваоца, као и од тврдице се захтева да дају тачно исти износ – тј. све што зараде.

Ради се о питању радосног давања (које Библија подржава) насупрот присилног давања. Друга Коринћанима 9:7 каже: „Свако нека даје како је у срцу одлучио, не од жалости или од морања; јер Бог воли радосног даваоца." Напокон, Библија на многим местима говори о помоћи сиромашнима и бризи за оне који имају мање среће. Када смо у овој области послушни радосног срца, са правим мотивима, наше давање је Богу угодно. Оно што Богу није угодно је давање из присиле, јер присилно давање није из љубави и у духовном смислу не доноси никакву корист. Павле каже у Коринћанима: „И ако хранећи сиромахе разделим све своје имање, и ако предам своје тело — да будем спаљен, а љубави немам, ништа ми не користи." (1 Коринћанима 13:3). Давање без љубави је неизбежан производ комунизма.

Капитализам је у ствари бољи систем када се ради о давању, јер је доказано повећао појединачну имућност, која грађанима дозвољава да дају на основу свог напретка. Комунизам је доказао да његови грађани постају сиромашни, осим неколицине која је на власти и која одлучује где иде новац. Међутим, чак ни капитализам не функционише сам по себи, као систем за помоћ сиромашнима. Од грађана зависи да буду вредни (Пословице 10:4)), великодушни са плодовима свог рада (1. Тимотеју 6:18) и да дају из љубави према Богу и ближњем. Тако видимо да је Бог наменио да физичке и финансијске потребе буду задиовољене од стране хришћанских појединаца, а не било ког система власти.Врати се на Српску страну

Да ли Библија подржава комунизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries