settings icon
share icon
Питање

Шта представља битка Армагедон?

srpski
Одговор


Реч “Армагедон” потиче од јеврејске речи Хар-Магедоне, односно “Планина Мегиддо” и постала је синоним за предстојећу битку, где ће Бог учествовати и уништити армију Антихриста као што је то предвиђено у Библији (Откривење 16:16; 20:1-3,7-10). Мноштво људи ће бити укључено у битци Армагедон, јер ће се сви народи сакупити да се боре против Христа.

Тачна локација долине Армагедон није позната, зато што не постоји планина која се зове Меггидо. Међутим, зато што “хар” такође се може тумачити и као брдо, претпоставља се да је то место брдовита земља у околини равнице Мегидо, неких 97 км северно од Јерусалима. Више од две стотине битака догодиле су се у том региону. Равница Мегидо и оближња равница Есдраелон ће бити кључна тачка за битку Армагедон, који ће се распламсати дужином Израела и до крајње јужне тачке града Едома и Восора (Исаија 63:1). Долина Армагедон позната је по две велике победе у историји Израела: 1) победа Варака над Кананејима (Судије 4:15) и 2) Гидеонова победа над Медијанима (Судије 7). Армагедон је такође био место две велике трагедије 1) смрт Саула и његових синова (Прва књига Самуилова 31:8) и 2) смрт краља Јосије (Друга књига Царевима 23:29-30; Друга књига Дневника 35:22).

Резултат ове историје, је то да долина Армагедон постаје симбол финалног сукоба између Бога и силе зла. Реч ''Армагедон'' помиње се само у Откривењу 16:16: “И сабра их на место које се јеврејски зове Хармагедон. Ово се односи на краљеве који су лојални Антихристу за заједничко окупљање и коначни напад на Израел. У Армагедону, ''пуна чаша вина свога [Божијег] љутога гнева” (Откривење 16:19) ће се излити и Антихрист и његови следбеници биће уништени и поражени. Армагедон је постао свеобухватни израз који се односи на смак света, а не само на битци која се одвија на равници Мегидо.Врати се на Српску страну

Шта представља битка Армагедон?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries