settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог дозвољава лоше ствари да се дешавају добрим људима?

srpski
Одговор


Зашто се лоше ствари дешавају добрим људима? То је једно од најтежих питања у целој теологији. Бог је вечан, бескрајан, свезнајући, свеприсутан, свемогући, итд. Зашто би људска бића (која нису вечана, бескрајана, свезнајућа, свеприсутана или свемогућа) очекивала да буду у стању да у потпуности разумеју Божије путеве? Књига о Јову говори о овим стварима. Бог је дозволио Сатани да Јову уради све што жели, осим да га убије. Шта је била Јовова рекција? “ Гле, да ме и убије, опет ћу се уздати у Њега” (Јов 13:15). “Господ даде, Господ узе; да је благословено име Господње” (Јов 1:21). Јов није разумео зашто је Бог дозволио то што је дозволио да се догоди, али је знао да је Бог добар, и зато је наставио да верује у Њега. На крају крајева, ово би требало да је и наша реакција такође. Бог је добар, праведан, Онај који нас воли, и који је милостив. Често нам се дешавају ствари које не можемо да разумемо. Међутим, уместо да сумњамо у Божију доброту, требало би да се поуздамо у Њега. "Уздај се у Господа свим срцем својим, а на свој разум не ослањај се.На свим путевима својим имај га на уму, и Он ће оправдати стазе твоје." (Приче Соломонове 3:5-6).

Можда би боље питање било, "Зашто се добре ствари догађају лошим људима?" Бог је свет (Исаија 6:3; Откривење 4:8). Људи су грешни (Римљанима 3:23; 6:23). Да ли желиш да знаш како Бог гледа на људски род? “Као што је написано: Нема праведнога – баш ни једнога; нема разумнога, нема тога који Бога тражи. Сви су скренули, сви су заједно постали бескорисни; нема тога који чини добро, нема баш ни једног. Њихово грло је отворен гроб, варали су својим језицима, змијски отров је под њиховим уснама; уста су им пуна клетве и горчине. Ноге су им брзе за крвопролиће, пустош и беда је на њиховим путевима, а пут мира не познаше. Пред њиховим очима нема страха од Бога.” (Римљанима 3:10-18). Свако људско створење на овој планети заслужује да буде бачено у пакао овог истог момента. Сваку секунда коју проведемо живи је захваљујући благодати Божијој. Чак и највећа несрећа коју можемо да доживимо на овој планети је благодат у поређењу са оним што заслужујемо, вечност у огњеном језеру пакла.

“Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници.” (Римљанима 5:8). Упркос злој, лошој, грешној природи људи овога света, Бог нас још увек воли. Волео нас је довољно да би умро да преузме казну за наше грехе (Римљанима 6:23). Све што треба да урадимо је да поверујемо у Исуса Христа (Јован 3:16; Римљанима 10:9) да би нам било опроштено и да би нам био обећан дом на небу (Римљанима 8:1). Оно што заслужујемо = пакао. Оно што нам је дато= вечни живот на небу ако само поверујемо. Речено је, овај свет је једини пакао који ће верници икад искусити, и овај свет је једини рај који ће неверници икад искусити. Следећи пут када поставимо то питање, “Зашто Бог дозвољава лоше ствари да се догађају добрим људима?”, можда би требало да се питамо, “Зашто Бог дозвољава добре ствари да се догађају лошим људима?”Врати се на Српску страну

Зашто Бог дозвољава лоше ствари да се дешавају добрим људима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries