settings icon
share icon
Питање

Коя е била Ваал?

srpski
Одговор


Ваал било името на върховния бог, почитан в древен Ханаан и Финикия. Практиката на поклонение на Ваал проникнала в еврейския религиозен живот по време на съдиите (Съдии 3:7), станала широко разпространена в Израил през царуването на Ахав (3 Царе 16:31-33) и също засегнала Юдея (2 Летописи 28:1-2). Думата „ваал" означава „господар"; множественото число е „ваалим". Изобщо Ваал бил бог на плодородието, за който вярвали, че позволява на земята да произвежда реколта и на хората да раждат деца. Различните региони почитали Ваал по различни начини и Ваал се оказал силно приспособим бог. В различните местности отдавали значение на едни или друг негов атрибут и развили отделни „деноминации" на ваализма. Ваал-Фегор (Числа 25:3) и Ваал-Верит (Съдии 8:33) са два примера за такива локализирани божества.

Според ханаанската митология Ваал бил синът на Ел, главния бог, и Ашера, богинята на морето. Ваал бил считан за най-могъщият от всички богове като затъмнявал Ел, който бил считан за доста слаб и неефективен. В различни битки Ваал победил Ям, бога на морето, и Мот, бога на смъртта и подземния свят. Сестри/съпруги на Ваал били Астарта, богиня на плодородието, свързвана със звездите, и Анат, богиня на любовта и войната. Ханаанците почитали Ваал като бога на слънцетои като бога на бурите, който побеждавал враговете и произвеждал реколта – обичайно той е изобразяван, държащ мълния. Те също го почитали като бог на плодородието, който давал децата. Поклонението на Ваал се кореняло в чувствеността и включвало ритуална проституция в храмовете. Понякога умилостивяването на Ваал изисквало човешко жертвоприношение, обикновено първородното дете на този, извършващ приношението (Еремия 19:5). Жреците на Ваал призовавали своя бог в ритуали на диво изстъпление, които включвали високи викове в екстаз и самонараняване (3 Царе 18:28).

Преди евреите да влязат в Обетованата земя Господ Бог ги предупредил срещу почитането на ханаанските богове (Второзаконие 6:14-15),но въпреки това Израил се обърнал към идолопоклонството. При царуването на Ахав и Езавел, при апогея на почитането на Ваал в Израил, Бог директно се противопоставил на езичеството посредством Своя пророк Илия. Първо, Бог показал, че Той, а не Ваал, контролирал дъжда като изпратил суша, която продължила три и половина години (3 Царе 17:1). После Илия повикал пророците на Ваал на последно изпитание на планината Кармел за доказване веднъж и завинаги кой е истинският Бог. Целия ден 450 пророци на Ваал призовавали своя бог да изпрати огън от небето – със сигурност лесна задача за бог, свързван с мълнии – но „нямаше глас и нямаше кой да отговори, и нямаше кой да обърне внимание" (3 Царе 18:29). След като пророците на Ваал се отказали, Илия казал проста молитва и Бог отговорил веднага с огън от небето. Свидетелството било поразително и хората „паднаха по лице и казаха: Господ, Той е Богът! Господ, Той е Богът!" (стих 39).

В Матей 12:27 Исус нарича Сатаната „Веелзевул" като свързва дявола с Ваал-Зевув, филистимско божество (4 Царе 1:2). Ваалите от Стария Завет не били нищо друго от демони, които се маскирали като богове, а цялото идолопоклонство в края на краищата се явява поклонение на дявола (1 Коринтяни 10:20).

EnglishВрати се на Српску страну

Коя е била Ваал?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries