settings icon
share icon
Питање

Шта је то атеизам?

srpski
Одговор


Атеизам је поглед на свет који каже да Бог не постоји. Атеизам није неки нови изум. Псалам 14:1, који је написао Давид око 1000 година пре Христа, помиње атеизам – “Рече безумник у срцу свом: ̀нема Бога.’” Скорије статистике показују да се повећава број људи који постају атеисти, чак до 10% људи широм света се декларишу као присталице атеизма. Зашто има све више и више људи који постају атеисти? Да ли је атеизам заиста логична позиција онако како то атеисти тврде?

Зашто атеизам уопште постоји? Зашто се Бог једноставно не открије људима и не докаже им да заиста постоји? Заиста, ако би се Бог само појаио, сви би поверовали у Њега! Проблем је у томе да Бог не жели једино да убеди људе у своје постојање. Божија жеља за људе је да они поверују у Њега по вери (Друга Петрова 3:9) и да прихвате Његов дар спасења (Јован 3:16). Да, Бог може да се покаже и да демонстрира једном заувек да постоји. Проблем је у томе да је Бог јасно демонстрирао своје постојање много пута у Старом завету (Прва Мојсијева поглавља 6-9; Друга Мојсијева 14:21-22; Прва Царевима 18:19-31). Да ли су људи поверовали у Божије постојање? Да! Да ли су се окренули од својих злих путева и да ли су послушали Бога? Не! Ако особа није вољна да прихвати Божије постојање по вери, онда они нису дефинитивно спремни да привате Исуса Христа као свог Спаситеља по вери (Ефесцима 2:8-9). То је Божија жеља – да људи постану хришћани, а не само теисти (они који верују да Бог постоји).

Библија нам каже да се Божије постојање мора прихватити по вери. Јеврејима 11:6 објављују: “А без вере не може му се угодити; јер ко прилази Богу мора веровати да има Бога и да Он узвраћа наградом онима који га траже.” Библија нас подсећа да смо благословени када се поуздајемо у Бога по вери: “А рече му Исус: ‘поверовао си зато што си ме видео. Блажени су који не видеше– а повероваше.’” (Јован 20:29).

Чињеница да се Божије постојање мора прихватити вером не значи да је вера у Бога нелогична. Постоји много добрих аргумената за Божије постојање. Молимо вас посетите нашу веб страницу: “Да ли Бог постоји?” Бибја нас учи да се Божије постојање може јасно сагледати у универзуму (Псалам 19:1-4), у природи (Римљанима 1:18-22), и у нашим срцима (Књига Проповедника 3:11). Али са свим овим које је до сада речено, понављамо, постојање Божије се не може доказати, мора се прихватити вером.

У исто време, потребно је исто толико вере да се верује у атеизам. Да тврдимо да је изјава “Бог не постоји!” апсолутно тачна означава да тврдимо да имамо апсолутно знање о свемо што постоји – и да смо били свугде у свемиру где се може бити – и да смо били сведоци свега што се може видети. Наравно, ни један атеиста неће трвдити овако нешто. Међутим то је у основи оно што они тврде када кажу да Бог не постоји. Атеисти не могу да докажу да Бог не може, на пример, да живи у центру сунца, или испод облака на Јупитеру, или негде у неком далеком Млечном путу. Ово се не може доказати, тако да се не може доказати да Бог не постоји. Потребно је исто толико вере да се буде атеиста колико и да се буде теиста.

Тако да се враћамо на почетак. Атеизам се не може доказати и Божије постојање се мора прихватити по вери. Ја дубоко верујем да Бог постоји. Ја спремно признајем да се моја вера у Божије постојање заснована на вери. У исто време, строго се противим идеји да је вера у Бога нелогична. Ја верујем да се Божије постојање може јасно сагледати, искрено осетити и филозофски и научно доказати ако је неопходно. Понављам, за више информација посетите нашу веб страну “Да ли Бог постоји”. “Небеса казују славу Божију и дела руку Његових гласи свод небески. Дан дану доказује и ноћ ноћи јавља. Нема језика нити има говора где се не би чуо глас њихов. По свој земљи иде казивање њихово, и речи њихове до краја васионе” (Псалам 19:1-4).Врати се на Српску страну

Шта је то атеизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries