settings icon
share icon
Питање

Шта се догодило са ковчегом завета?

srpski
Одговор


Судбина ковчега завета вековима је заокупљала теологе, студенте Библије и археологе. Осамнаесте године своје владавине јудејски краљ Јосија наредио је да се ковчег завета врати у храм у Јерусалиму (2. Дневника 35:1-6; упореди са 2. Царевима 23:21-23). То је и последњи пут да се у Библији помиње место на коме се ковчег налази. Четири године касније, вавилонски цар Навуходоносор осваја Јерусалим и пљачка храм. Враћа се после непуних десет година, узима оно што је преостало у храму и спаљује га заједно са целим градом. Шта се догодило са ковчегом? Да ли га је Навуходоносор однео? Да ли је изгорео заједно са Јерусалимом? Или је можда однесен и сакривен на сигурно место, што се очигледно десило у време владавине Соломуновог сина Ровоама кад је фараон Сисак опљачкао храм (кажем „очигледно“ јер да је Сисак однео са собом и ковчег, зашто би Јосија тражио од левита да га врате у храм? Да је ковчег завршио у Египту, као што се то дешава у филму „Индијана Џонс и отимачи изгубљеног ковчега“, не би више био у поседу левита).

Апокрифна књига 2. Макабејцима 2:4-5 каже да је уочи вавилонског напда пророк Јеремија “по Божијем надахнућу са собом понео шатор и ковчег завета, па се успео на гору на коју се био попео Мојсије и одакле је гледао Божије наследство [тј. гору Навав, види 5. Мојсијева 32:48]. Стигавши онамо, Јеремија нађе стан у пећини, унесе у њ шатор и ковчег и кадиони олтар, а улаз загради.” Међутим, “Неки од његових пратилаца дошли су затим да означе пут, али га нису могли наћи. Кад је то сазнао Јеремија, прекорио их је овако: ‘Ово место биће непознато све док Бог поново не сабере свој народ и не смилује му се. Тада ће Господ поново показати све ове предмете и видеће се Господња слава и облак, као што се појавио за Мојсија и кад се Соломун молио да храм буде величанствено посвећен’” (2. Макабејцима 2:6-8). Не знамо колико је овај извештај из друге руке (види 2:1) веродостојан, а нећемо ни сазнати све док Господ не дође поново, као што и сам стих говори.

Још једну теорију о локацији ковчега дали су рабини Шломо Горен и Јехуда Гец. По њима, ковчег је био закопан испод Храмског брда пре него што је Навуходоносор дошао у пљачкашки поход. Нажалост, на Храмском брду се сада налази Купола на стени, свето место муслимана који не дозвољавају да се ту врше ископавања, тако да не можемо да проверимо да ли су рабини Горен и Гец у праву.

Истраживач Вендил Џоунс верује да је један од свитака са Мртвог мора, загонетни “Коперов свитак” пронађен у Кумрану у пећини 3, у ствари мапа с благом која води до места на коме су, уочи валилонске окупације, сакривене храмске драгоцености и ковчег завета. Да ли је то истина тек ћемо да видимо, пошто још нико није успео да лоцира све важне географске тачке које су наведене у свитку. Неки стручњаци мисле да би Коперов свитак могао да буде опис Јеремијиног сакривања ковчега, о коме говоре стихови у 2. Макабејцима 2:1,4. Ова претпоставка је интересантна, али још увек није потврђена.

Бивши дописник “Економиста” из источне Африке Грејем Хенкок објавио је 1992. књигу “Знак и печат: потрага за ковчегом завета” у којој је покушао да докаже да се ковчег налази у старом етиопском граду Аксум, у цркви Девице Марије од Сиона. Истраживач Роберт Корнук из Института БА.С.Е. такође верује да би ковчег могао да буде у Аксуму. Ипак, још нико га није пронашао тамо. Археолог Мајкл Сандерс верује да је ковчег сакривен у старом египатском храму који се налази у израелском селу Џахарја и да тек треба да буде пронађен.

Неуверљива прича из ирске традиције каже да је ковчег закопан испод брда Тара у Ирској. Неки стручњаци верују да је из тога настала ирска легенда о ћупу са златом на крају дуге. Још неуверљивије звуче тврдње Рона Вајата и Тома Кростера. Вајат тврди да је видео изгубљени ковчег испод брда Калварија, а Кростер га је видео на гори Писга која се налази поред горе Навав. Ова двојица не уживају углед међу археолозима, а своје тврдње до сада нису поткрепили ниједним доказом.

На крају остаје закључак да једино Бог зна где се налази ковчег. Стално израњају нове теорије о његовој локацији, али он је и даље сакривен од нас. Писац 2. Макабејцима би врло лако могао бити у праву: можда заиста нећемо сазнати шта се десило с њим док се Господ не врати.Врати се на Српску страну

Шта се догодило са ковчегом завета?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries