settings icon
share icon
Питање

Да ли су списи апостола Павла надахнути (1. Коринћанима 7:12)?

srpski
Одговор


Већина конзервативних еванђеоских хришћана верује у вербално потпуно надахнуће Библије, што значи да је свака појединачна реч у Библији „надахнута" Богом (2. Тимотеју 3:16). Ако критичари Библије могу да тврде да је 1. Коринћанима 7:12 није надахнута, већ да је Павлово мишљење, за које друге одломке могу још да тврде да су људско мишљење, а не заповест божанског ауторитета? Ово питање удара у саму срж библијског ауторитета.

Павле је написао ову посланицу групи хришћана у Коринту, једном врло корумпираном граду. Део те корупције био је и због присуства храма Афродити, седишту више од 1000 проститутки. У овом окружењу, Павле је основао цркву у Коринту. У ствари, многи чланови цркве претходно су водили неморалан живот. Црква у Коринту састојала се од бивших промискуитетних људи, идолопоклоника, прељубника, хомосексулаца, лопова и пијаница (1. Коринћанима 6:9-11).

Када Павле долази до 7. поглавља посланице, он одговара на питање које је црква поставила у вези са сексуалним односима између жена и мушкараца. С обзиром на друштвену климу у Коринту, Коринћани су мислили да би било добро да свако остане у целибату. Павле се слаже да је целибат добра ствар и чак каже да би волео да више људи може да буде у целибату, као и он. Павле не омаловажава брак. Све што каже је да постоје очигледне добробити самачког живота у служби. Међутим, Павле помиње да је самовање Божији дар и немају сви тај дар (стих 7). За оне који су тренутно у браку, Павле им каже да остану у браку, а у 10. стиху, Павле каже, „Не ја, него Господ". Ово значи да Павле преноси ово као директну заповест од Господа. Ова заповест долази од Исусовог учења у еванђељима, посебно Матеју 5:32.

На крају, у 12. стиху, Павле се обраћа „мешовитим браковима" – онима између хришћана и нехришћана. С обзиром на доминантно окружење, хришћани могу да падну у искушење да се разведу од својих неверних супружника, мислећи да ће тако себе да прочисте. Павле каже верном супружнику да остане са неверником, уз коментар да ова заповест долази од њега, не од Исуса. Али, Павле не нуди овде своје мишљење. Он каже да Исус никада није директно говорио о овом током своје земаљске службе. Еванђеља не садрже никакво директно Исусово учење које се бави ситуацијом верног супружника у браку са неверником. Исус је дао само један легитиман разлог за развод (Матеј 5:32; 19:9), а брак са неверником то није.

Стога, најбољи одговор је да је Павле дао нови осврт на област којом се Исус није посебно бавио. Зато Павле каже, „Ја, не Господ." Другим речима, ја, не Исус, дајем ову заповест, иако се заснива на принципима које је Исус подучавао. Иако је Исусова служба била свеобухватна, Он није говорио о свему што се тиче хришћанског живота. Зато је послао апостоле да наставе Његову службу после вазнесења, зато имамо Богом надахнуту Библију, „да човек Божији може бити приправљен за свако добро дело". Павле је био одговоран за много нових откривења, иако је Свети Дух био аутор тих откривења. У многим својим посланицама, Павле открива „тајне". Реч „тајна" је технички термин који означава неку претходно неоткривену истину која је сада откривена, као што је та да се црква састоји од Јевреја и многобожаца (Римљанима 11:25) или вазнесење (1. Коринћанима 15:51-52). Павле просто даје додатно откривење у вези са браком о коме Исус није детаљније говорио.Врати се на Српску страну

Да ли су списи апостола Павла надахнути (1. Коринћанима 7:12)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries