settings icon
share icon
Питање

Шта је то Апокалипса?

srpski
Одговор


Реч “апокалипса” води порекло од Грчке речи апоцалупсис што значи “откривање, обелодањивање, скидање покривача.” Понекад се књига Откривења назива “Јованова Апокалипса” зато што представља Божије откривање последњих времена апостолу Јовану. Исто тако, Грчка реч за “апоклипсу” је прва реч у Грчком тексту књиге Откривења. Израз “апокалиптична литература” се користила да се опишу симболи, слике и бројеви у осликавању будућих догађаја. Осим у Откривењу, примери за апокалиптичну литературу у Библији су Данило, поглавља 7–12, Исаија, поглавља 24–27, Језекиљ 37–41, и Захарија поглавља 9–12.

Зашто је апокалиптична литература писана са таквим симболизмом и сликама? Апокалиптичне књиге су писане у време када је било много паметније да се порука маскира сликама и симболима него да се пренесе једноставним језиком. Исто тако, симболизам је стварао елемент мистериозности у вези времена и места збивања. Сврха оваквог симболизма, међутим, није била да се створи конфузија, већ да се Божији следбеници науче и охрабре у тешким временима.

Изван специфичног библијског значења, реч “апокалипса” се често користи за последња времена генерално или за специфичне догађаје последњих времена. Догађаји последњих времена као што су други Христов долазак и битка код Армагедона понекад се називају Апокалипса. Апокалипса ће бити последње Божије откривење, откривење Његовог гнева, праведности и на крају Његове љубави. Исус Христ је врховна “апокалипса” Божија, зато што нам је Он открио Бога (Јован 14:9; Јеврејима 1:2).Врати се на Српску страну

Шта је то Апокалипса?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries