settings icon
share icon
Питање

Какво казва Библията за елея?

srpski
Одговор


Елей (или миро), споменат 20 пъти в Писанието, бил използван в Стария Завет за помазване на главата на Първосвещеника и неговите потомци и поръсване на Скинията и нейната вътрешност, за да ги означи като святи и да ги отдели за Господа (Изход 25:6; Левит 8:30; Числа 4:16). Три пъти това е наречено „свято, масло за помазване" и евреите имали строга забрана да го използват за лична употреба (Изход 30:32-33). Рецептата за маслото за помазване се намира в Изход 30:23-24 и съдържа мирта, канела и други природни съставки. Не е посочено, че елеят или съставките имат някаква свръхестествена сила. По-скоро, строгостта на указанията за приготвяне на маслото била проверка на покорността на израилтяните и демонстрация на абсолютната Божия святост.

Само четири новозаветни пасажа се отнасят до практиката на помазване с елей и никой от тях не обяснява неговата употреба. Можем да извлечем заключенията си от контекста. В Марк 6:13 учениците помазват болните и ги изцеляват. В Лука 7:46 Мария помазва краката на Исус като акт на поклонение. В Яков 5:14 църковните старейшини помазват болните с миро. В Евреи 1:8-9 Бог казва на Христос, когато Той тържествено се завръща на Небето: „Твоят престол, Боже, е до вечни векове…" и Бог помазва Исус „с миро на радост".

Трябва ли християните да използват миро днес? Няма нищо в Писанието, което да заповядва или дори да предлага да използваме такова масло днес, но нито има нещо, което да го забранява. Маслото често е използвано като символ на Светия Дух в Библията, както в притчата за разумните и неразумните девици (Матей 25:1-13). Като такъв християните имат присъствието на маслото на Духа, който ни води в цялата истина и ни помазва непрекъснато със Своята благодат и утеха. „А вие сте помазани от Светия и знаете всичко" (1 Йоаново 2:20).

EnglishВрати се на Српску страну

Какво казва Библията за елея?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries