settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог у Старом Завету захтева животињске жртве?

srpski
Одговор


Бог је захтевао животињске жртве да би обезбедио привремени опроштај за грехе и да би наговестио савршену и потпуну жртву Исуса Христа (3. Мојсијева 4:35, 5:10). Животињска жртва је важна тема у Писму јер „без проливања крви нема опроштаја” (Јеврејима 9:22). Када су Адам и Ева згрешили Бог је убио животиње да би за њих обезбедио одећу (1. Мојсијева 3:21). Каин и Авељ су Господу донели жртве. Каинова није била прихватљива јер је донео плодове, али Авељева јесте јер је била од „првине стада” (1. Мојсијева 4:4-5). Пошто се поплава повукла, Ноје је Богу жртвовао животиње (1. Мојсијева 8:20-21).

Бог је заповедио Израелском народу да спроводи бројне жртве према процедурама које је Бог одредио. Прво, животиње су морале да буду без мане. Друго, особа која је приносила жртву морала је да се поистовети са животињом. Треће, особа која је приносила жртву морала је да је усмрти. Овакво жртвовање, ако је било чињено са вером обезбеђивало је опроштај греха. Још једна жртва која је била потребна одвијала се на Дан очишћења, који је описан у 3. Мојсијевој 16, указује на опроштај и уклањање греха. Првосвештеник је требало да узме два јарца за жртву за грех. Један од њих је жртвован за грехе народа Израела (3. Мојсијева 16:15) док је други јарац био пуштан у дивљину (3. Мојсијева 16:20-22). Жртва за грех је обезбеђивала опроштај, а други јарац уклањање греха.

Зашто онда и даље данас не приносимо животињске жртве? Животиње су престале да се приносе на жртву због коначне и савршене жртве Исуса Христа. Јован Крститељ је ово препознао кад је видео Исуса како долази да се крсти и рекао је: „Ево јагње Божије које уклања грех света” (Јован 1:29). Можда се питаш зашто жртвовати животиње, шта су оне згрешиле? То и јесте поента – пошто животиње нису ништа криве, оне су умирале уместо особе која је обављала жртву. Исус Христ такође ништа није скривио већ је себе својевољно предао да умре за грехе целог света (1. Тимотеју 2:6). Исус Христ је преузео на себе наш грех и умро уместо нас. Као што стоји у 2. Коринћанима 5:21: „Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија.” По вери у оно што је Исус Христ постигао на крсту можемо да примимо опроштење.

Да сумирамо, Бог је заповедо да се приносе животињске жртве зато да би људи доживели опроштај греха. Животиња је служила као замена – то јест, животиња би била усмрћена уместо грешника, али само привремено, и зато је било потребно да се стално изнова приносе жртве. Жртвовање животиња је прекинуто са Исусом Христом. Исус Христ је био коначна жртвена замена за сва времена (Јеврејима 7:27) и он је сада једини посредник између Бога и људи (1. Тимотеју 2:5). Животињске жртве су биле само наговештај Христове жртве за нас. Једина основа да животиња обезбеди опроштај греха је био Христ који ће себе жртвовати за наше грехе, пружајући опроштај који су животињске жртве могле само да илуструју и наговесте.Врати се на Српску страну

Зашто је Бог у Старом Завету захтева животињске жртве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries