settings icon
share icon
Питање

Како анђели изгледају?

srpski
Одговор


Анђели су духовна бића (Јеврејима 1:14), па немају физикчки облик. Али,анђели имају способност да се појаве у људском облику. Када су се анђели појављивали људима у Библији, они су личили на обичне мушкарце. У Постању 18: 1-19, Бог и два нађела појавили су се као људи и стварно обедовали са Аврамом. Анђели су се појављивали као људи пуно пута у Библији (Исус Навин 5:13-14; Марко 16:5) и никада се не појављују у обличју жене.

У другим приликама, анђели се нису појављивали као људска бића, већ као нешто са другог света и њихова појава била је застрашујућа онима који су их сусретали. Често, задње речи тих анђела биле су „не бој се", јер је екстремни страх била честа реакција. Чувари Исусове гробнице били су као мртваци када су видели анђеле Господње (Матеј 28:4). Пастири на пољу у Луки 2 били су „врло уплашени" када им се појавио анђео Господњи и када их је слава Господња обасјала.

Што се тиче физичких карактеристика, анђели су понекад описани са крилима. Слике черубима на ковчегу савеза имале су крила која су покривала заклопац (Излазак 25:20). Исаија је видео серафима са крилима у његовој визији небеског престола, сваки јеимао по шест крила (Исаија 6:2). Језекиљ је, такође, имао визије анђела са крилима. Исаија 6:1-2 описује анђеле који имају људске карактеристике – гласове, лица и стопала. Гласови анђела чују се како певају и славе Бога у неколико других одломака. Један од најкомплетнијих описа анђела је у Данилу 10:5-6: „Подигох очи своје и погледах, и гле, ту беше један човек обучен у платно, који је имао око себе појас од чистога уфашкога злата. Тело му беше као хрисолит, а лице му светлаше као муње, очи му бејаху као лучеви запаљени, руке и ноге као углађен бакар, а звук речи његових као глас великога мноштва". Анђео код Исусове гробнице је описан на сличан начин: „А лик му је био као муња, и одело његово бело као снег" (Матеј 28:3).

Какав год облик анђели преузели, постоји разлог да се верује да су невероватно лепи. Језекиљ нам говори да је Луцифер био „уздигнут" у поносу због своје лепоте. Поред тога, очекује се и да су бића анђели, који су стално у Божијем присуству, невероватне лепоте, јер се Божија слава одражава на све што га окружује.Врати се на Српску страну

Како анђели изгледају?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries