settings icon
share icon
Питање

Да ли анђели имају слободну вољу?

srpski
Одговор


Иако Библија помиње анђеле преко 250 пута, помињање је, углавном, у вези са неком другом темом. Учење о томе да разумемо шта Библија говори о анђелима може сигурно да помогне у разумевану Бога и Његових путева, али, оно што учимо о самим анђелима, мора, углавном, да се закључи из индиректних, а не директних описа.

Анђели су духовна бића која имају личности које укључују осећања (Лука 2:13-14), интелигенцију (2. Коринћанима 11:3, 14) и вољу (2. Тимотеју 2:26). Сатана је био анђео који је био избачен са неба заједно са многим другим анђелима, који су одлучили да га прате и одабрали да згреше (2. Петрова 2:4). По питању слободне воље, Библија открива да је то било практиковање њихове слободе избора (Јуда 1:6).

Неки научници верују да је постајала нека врста „пробног периода" за анђеле, слично времену Адама и Еве док су били у врту. Они анђели који нису одабрали да греше и следе Сатану постали су „одабрани" анђели (1. Тимотеју 5:21), потврђени у светости. Ти анђели се зову „свети анђели" (Марко 8:38) и „свети" (Псалам 89:5).

Иако су одабрани анђели потврђени у својој светости, то не значи да су изгубили слободну вољу. Сигурно је да свако живо биће може да прави изборе у сваком тренутку. Свети анђели можда имају способност да греше, али то не значи да ће на било који начин згрешити.

Да бисмо разумели боље ово питање, размислимо о Христовом животу. Христос је био „у свему искушан" (Јеврејима 4:15), а ипак није згрешио. Исус је поседовао способност да чини шта жели (Јован 10:17-18). Међутим, Исусов први приоритет био је да, увек, удовољи свом Оцу и то је увек бирао (Јован 4:34). На сличан начин, одабрани анђели славе Бога и служе Богу, јер су тако изабрали; они слушају Бога, јер је то оно што највише желе да раде.

Људи имају слободну вољу, али се боре са грехом, јер је људска природа искварена грехом. Зато сви људи греше (Римљанима 5:12) и много им је теже да буду „добри", него „лоши". Свети анђели немају грешну природу. Нису наклоњени греху, већ праведности, чинећи све да угоде Богу.

У закључку, свети анђели имају слободну вољу, али Библија је јасна да неће згрешити. Описујући небо, апостол Јован је написао да неће бити жалости, плакања И бола (Откривење 21:4) и биће забрањен улаз у небо свакоме који чини зло (Откривење 21:27). Анђели који су саставни део неба су безгрешни.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли анђели имају слободну вољу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries