settings icon
share icon
Питање

Да ли се анђели појављују људима данас?

srpski
Одговор


У Библији, анђели се појављују људима на непредвидиве и разнолике начине. Из летимичног читања Библије, човек би могао да стекне утисак да је појављивање анђела било уобичајено, али то није тачно. Данас постоји повећано интресовање за анђеле и има много извештаја о њиховим појављивању. Анђели су део скоро сваке религије и имају изгледа свугде исту улогу изасланика. Да бисмо одредили да ли се анђели појављују данас, морамо прво да стекнемо библијски увид у њихова појављивања у прошлости.

Прво појављивање анђела у Библији је у Постању 3:24, када су Адам и Ева били избачени из рајског врта. Бог је поставио черубима на улаз са пламеним мачем. Следеће појављивање анђела је у Постању 16:7, око 1900 година касније. Анђео је упутио Агар,египатску слушкињу која је Авраму родила Исмаила, да се не враћа и потчињава својој господарици, Сари. Бог и два анђела посетили су Аврама у Постању 18:2, када га је Бог обавестио о предстојећем уништењу Содоме и Гоморе. Та два иста анђела посетили су Лота и упутила га побегне из града са својом породицом пре него буде уништен (Постање 19:1-11). Анђели су, у овом случају, приказали натприродну силу тако што су ослепели зле људе који су претили Лоту.

Када је Јаков видео мноштво анђела (Постање 32:1), он је одмах препознао у њима Божију армију. У Бројевима 22:22, анђео се супротставио непослушном пророку Валаму, Али Валам није одмах видео анђела, иако његов магарац јесте. Марију је посетио анђео који јој је рекао да ће бити мајка Месије,а Јосифа је анђео упозорио да одведе Марију и Јосифа у Египат ради заштите од Иродове наредбе (Матеј 2:13). Када се анђели појаве, они који их виде обично обузме страх (Судије 6:22; 1. Летописа 21:30; Матеј 28:5). Анђели су објављивали поруке од Бога и чинили Његову вољу, некад на натприродан начин. У сваком слуцачају, анђели упућују људе на Бога и дају Му славу. Свети анђели одбијају да им се људи клањају (Откривење 22:8-9).

Према савременим извештајима, посете анђела долазе у различитим облицима. У неким случајевима, непозната особа спречава озбиљну повреду или смрт и онда мистериозно нестане. У другим случајевима, биће са крилима или белом одором буде примећено у моменту и онда нестане. Особа која види ађела често остане у миру и има сигурност Божијег присуства. Ова врста посета чини се да је у складу са библијском шемом као што се види у Делима 27:23.

Друга врста посета је у виду „анђеоског збора". У Луки 2:13, небески збор посећује пастире и обавештава их о Исусовом рођењу. Неки људи су посведочили о сличним искуствима у местима за слављење. Ово искуство не уклапа се тако добро у шему појављивања, јер служи једино да обезбеди осећање духовног ушићења. Анђеоски збор у еванђељу по Луки проносио је неке веома посебне вести.

Трећа врста посете укључује само физичко осећање. Старији људи су често посведочили да осећају као да суи х обгрлиле руке или крила у времену велике усамљености. Бог је сигурно Бог сваке утехе и Библија говори о Бог који покрива својим крилима (Псалам 91:4). Овакви извештји су примери ове врсте заштите.

Бог је и данас активан у свету, као што је увек био и Његови анђел сигурно још увек делују. Као што су анђели штитили Божије људе у прошлости, можемо да будемо сигурни да нас и данас штите. Јеврејима 13:2 говоре „Гостољубивости не заборављајте; јер су неки њоме — не знајући — угостили анђеле". Пошто слушамо Божије заповети, сасвим је могуће да ћемо можда сусрести Његове анђеле, чак и ако то не шватимо. У посебним околностима, Бог је дозволио својим људима да виде Његове невидљиве анђеле, тако да могу да буду охрабрени и наставе у Његовој служби (2. Краљева 6:16-17).

Такође, потребно је да обратимо пажњу на библијска упозорења у вези са анђеоским бићима: постоје пали анђели који раде за Сатану, који ће учинити све да нас подрију и униште. Галатима 1:8 упозорава нас да се пазимо „новог" еванђеља, чак и ако га пренесе сам анђео. Колошанима 2:18 упозорава против обожавања анђела. Сваки пут када се у Библији човек поклони анђелу, ова бића су јасно одбила да приме славу. Сваки анђео који прими славу или не да славу Исусу Христу је уљез. Друга Коринћанима 11:14-15 каже да се Сатана и његови анђели прерушавају као анђели светла да би обманули и одвели на страну сваког ко их слуша.

Охрабрени смо сазнањем да су Божији анђели на делу. У посебним околностима, можда и доживимо једну од тих ретких посета. Оно што је веће од овог сазнања су Исусове речи: „Ево ја сам с вама у све дане до свршетка света" (Матеј 28:20). Исус, који је створио анђеле и прима славу од њих, обећао је да ће бити присутан током наших невоља.Врати се на Српску страну

Да ли се анђели појављују људима данас?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries