settings icon
share icon
Питање

Да ли су анђели међу нама?

srpski
Одговор


У Библији, видимо бројне примере у којима су анђели саставни део Божијег плана. Један стих наводи на могућност да анђели ходају међу нама данас: „Гостољубивости не заборављајте; јер су неки њоме &мдаш; не знајући &мдаш; угостили анђеле″ (Јеврејима 13:2). Ово се, очигледно, односи на Аврама, коме су се анђели појавили као људи (Постање 18). Овај стих може или не мора да потврди да анђели, заиста, ходају међу нама, а да ми тога нисмо свесни; „угостили " је прошло време, тако да сусрети у садашности нису изричито споменути.

Постоје бројни библијски примери сусрета са анђелима, тако да знамо да Бог може и употребљава анђеле да постигне одређене ствари. Оно што не знамо је колико често анђели дозвољавају себи да их људи виде. Ево основних ствари о анђелима из Библије: анђели могу да дају упутства људима (Постање 16:9), помажу људима (Данило 6:22), преносе поруке људима (Лука 1:35), појављују се у визијама и сновима (Данило 10:13), штите људе (Излазак 23:20) и помажу да се изврше Божији планови.

Знамо да је Бог створио анђеле и употребљава анђеле у свом плану. Анђели имају смисао индивидуалности, а неки имају имена (као што су Гаврило и Михајло) и сви имају различите одговорности унутар анђеоске хијерархије.

Али, да ли они ходају међу нама? Ако Бог одабере да их употреби за посебне планове за нас, они апсолутно могу да ходају међу нама чинећи Божију вољу. Анђели се помињу у Постању и у Откривењу и присустовали су стварању света (Јов 38:7). Бог је употребљавао своју небеску војску од почетка времена И, по Библији, користиће је и на крају времена. Врло је вероватно да су многи људи данас сусрели или видели анђела, а да тога нису били ни свесни.

Ако анђели ходају међу нама, то је да послуже Божијој сврси. Библија помиње демоне који лутају земљом само са сврхом да униште (Матеј 12:43-45). Сатана и његова демонска сила вероватно може да се појави у физичком облику, баш као што то могу и свети анђели. Сатанина сврха је да обмане и убије. Сатана „узима вид светлог анђела″ (2. Коринћанима 11:14).

Битна напомена: анђеле не треба славити нити обожавати (Колошанима 2:18). Они су бића која спроводе Божију вољу и који себе називају „саслужитељима" (Откривење 22:9).

Без обзира на то да ли заиста доживимо искуство сусрета са анђелима, најбитнија ствар је да искусимо спасење кроз Исуса Христа. Он је већи од свих анђела и људи и само је он вредан слављења: „ Ти си, Господе, једини створио небеса, небеса над небесима и сву војску њихову, земљу и све што је на њој, мора и све што је у њима, и ти оживљаваш све то, и војска се небеска теби клања" (Немија 9:6).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли су анђели међу нама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries