settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да се Сатана маскира у анђела светлости?

srpski
Одговор


Тама и светлост су метафоре за добро и зло. Ако неко угледа анђела светлости, он ће се сматрати добрим бићем, јер је узајамна повезаност зла са тамом, а добра са светлошћу моћни прототип у људској историји. У Библији, светло је духовна метафора за истину и Божију непроменљиву природу (Јаковљева 1:17). Стално се употребљава у Библији да би нам помогло да разумемо да је Бог потпуно добар и истинит (1. Јованова 1:5). Када смо „у светлости", ми смо са Њим (1. Петрова 2:9). Он нас подстиче да му се придружимо у светлости (1. Јованова 1:7), јер Његова сврха је и била да нам да светлост (Јован 12:46). Светлост је место где љубав обитава и где је удобно (1. Јованова 2:9-10). Бог је створио светлост (Постање 1:3), обитава у светлости (1. Тимотеју 6:16) и ставља светлост у људска срца, тако да можемо да га видимо и разумемо истину (2. Коринћанима 4:6).

Зато, када нам 2. Коринћанима 11:14 каже да „сам Сатана узима вид светлог анђела″, то значи да Сатана користи нашу љубав за светлошћу да нас превари. Он жели да мислимо како је он добар, истинит, пун љубави и моћан – све то што јесте Бог. Већини људи не би било привлачно да се Сатана представи као тамно, ђаволско биће са роговима. Већину људи не привлачи тама, већ светлост. Стога, Сатана се појављује као створење светлости да би нас привукао себи и својим лажима.

Како да распознамо које светло је од Бога, а које је од Сатане? Наше умове и срца лако збуне конфликтне поруке. Како можемо да будемо сигурни да смо на правом путу? Псалам 119 каже: „Реч је твоја жижак нози мојој, светлост стази мојој" (стих 105) и „објава речи твоје просветијује, даје разум простима" (стих 130). Божије Речи имају силу. Као што је Божији глас створио физичко светло, он може да објављује духовно светло у нашим срцима. Излагање Његовом гласу – у Његовој Речи – помоћи ће нам да препознамо разлику између доброг Божијег светла и оног које је лаж.

Сатана нам представља грех као нешто пријатно и лепо што треба желети и представља лажно учење као просветљење и оно које мења живот. Милиони људи следе његове обмане, јер не познају Божију истину. Исаија 8:20-22 описује таму као резултат игнорисања Речи. Израелци су тражили истину саветујући се са медијумима, преварени Сатанином лажи. Исаија каже: „Закон и сведочанство тражите! Ако се тако не говори, нема зоре народу. Гладан ће се и изнемогао потуцати он по земљи, а када огладни, љут ће тада бити, проклињаће краља и Бога свога. И погледаће горе, па ће гледати на земљу, а ту ће бити само невоља, мрак и тешка мука, и у густу ће бити одгурнут таму″.

Тама је резултат покушаја да се нађе истина без Божије Речи. Оно што је тужно, а Исаија о томе говори, је да када људи немају „зору", лутају у тами и често постану љути на Бога и одбијају да му потраже помоћ. Зато је Сатанино маскирање у анђела светлости тако успешно. Претвара бело у црно и црно у бело и успева да нас убеди да је Бог лажов, да је Бог извор таме. Онда, у нашој муци, усредсређујемо своју мржњу према Једином који може да нас спасе.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта то значи да се Сатана маскира у анђела светлости?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries