settings icon
share icon
Питање

Зашто завршавамо наше молитве са ‘амин’?

srpski
Одговор


Јеврејска реч “амин” буквално преведена значи “заиста” или “нека тако буде.” “Амин” се такође налази у грчком Новом завету и има исто значење. Скоро половина старозаветне употребе речи амин се налази у Петој књизи Мојсијевој. Сваки пут, то је одговор људи на клетве које је Бог изрекао у вези различитих грехова. После сваке изјаве следе речи:„А сав народ нека каже: Амин.“ (5. Мојсијева 27:15-26). Ово указује да је народ аплаудирао праведној казни коју је изрекао њихов свети Бог, одговарајуц́и: „Нека тако буде“. Амин је потврђивало уверење слушалаца да су казне које су чули истините, праведне и сигурне.

Седам старозаветних референци повезују амин са слављењем. Реченица: „Сав народ рече: ’Амин‘ и ’Алилуја!‘“, која се налази у 1. Дневника 16:36, је типичан пример за везу између амин и слављења. У Немији 5:13 и 8:6, народ Израела потврђује Јездрино уздизање Бога кроз обожавање и покорност Господу. Највиши израз хвале Богу је послушност, а када кажемо „амин” на Његове заповести и изјаве, наша хвала је слатка музика за Његове уши.

Сви новозаветни писци користе „амин“ на крају својих посланица. Апостол Јован га користи на крају свог Јеванђеља, своје три Посланице и у књизи Откривења, где се појављује девет пута. Сваки пут је то повезано са слављењем и величањем Бога у односу на Његов други долазак и крај света. Павле каже „амин“ на благослове које изговара над свим црквама у својим писмима, као што то чине и Петар, Јован и Јуда у својим писмима. Импликација је да они говоре: „Нека вам Господ заиста подари ове благослове. ”

Када као хришц́ани изговарамо „амин“ на крају својих молитви, ми следимо модел апостола, тражец́и од Бога да „ буде како смо се молили“. Имајући на уму везу између амин и слављења које је израз наше послушности, све молитве треба молити по Божијој вољи. Тада, када кажемо „амин“, можемо бити уверени да ц́е Бог одговорити „нека буде тако“ и да ће гарантовати испуњење наших захтева (Јован 14:13; 1. Јованова 5:14).

English


Врати се на Српску страну

Зашто завршавамо наше молитве са ‘амин’?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries