settings icon
share icon
Питање

Шта је теорија абиогенезе? Која је дефиниција абиогенезе?

srpski
Одговор


Абиогенеза је идеја о животу који потиче од неживе материје (не-живота). Овај концепт се много проширио како је људско разумевање науке расло, али сви облици абиогенезе имају једно нешто заједничко: сви су научно неодрживи. Не постоје експерименати који би демонстрирали абиогенезу на делу. Абиогенеза никада није била посматрана у природном или вештачком окружењу. Услови за које се верује да су постојали на земљи, или нису у стању да доведу до потребних градивних елемената, или су контрадикторни сами по себи. Нису пронађени никакви докази који би указивали на то где или када је такав живот могао настати. У ствари, чини се да све што данас знамо о науци указује на то да се абиогенеза није могла догодити ни под каквим природним могуц́им условима.

Рани концепти абиогенезе били су веома поједностављени. Трулец́е месо је убрзо било прекривено црвима, па се претпостављало да се месо претворило у црве. Мишеви су се обично виђали на местима где се чувало сено, па се претпостављало да се сено претвара у мишеве. Ова врста абиогенезе је позната као „спонтана генерација“. Ово је заправо било популарно научно објашњење за репродукцију живих биц́а само пре неколико стотина година. Тек средином 1800-тих, људи попут Пастера су експериментално доказали да жива биц́а могу настати само од других живих биц́а. Односно, наука је коначно доказала да је једино одрживо порекло било које живе ц́елије, друга жива ц́елија. Савремене идеје абиогенезе могу бити веома сложне, а неке су још више немогуће у односу на друге. Претпоставке су веома различите, од дубокоморских отвора лаве до места удара метеора, па чак и радиоактивних плажа. Уопштено говорец́и, све модерне теорије абиогенезе замишљају неки сценарио у коме природни услови стварају, комбинују и распоређују молекуле на такав начин да они почињу да се самореплицирају. Ове теорије се веома разликују у погледу природе ових услова, сложености молекула и тако даље. Сви деле бар један заједнички фактор: они су неуверљиви до тачке немогуц́ности, засновано на утврђеној науци. Један од проблема савремене абиогенезе је изузетна сложеност живих организама. Експерименти су доказали да се врло једноставне аминокиселине могу формирати у лабораторијским условима. Међутим, ове одвојене киселине нису ни близу довољне за стварање живе ц́елије. Услови који стварају ове киселине не само да би убили било коју такву ц́елију чим је настала, вец́ је мало вероватно да су икада постојали у било ком тренутку у историји Земље. Било која еволуциона теорија која изгледа сугерише како се ултра-једноставан живот могао развити из једне новоформиране ц́елије нема одговор на то како се та ц́елија уопште могла формирати. Не постоји „прототип прве ц́елије“. Наука никада није била ни близу да произведе самоодрживу живу ц́елију која би могла да се произведе или преживи у условима потребним за формирање њених компоненти.

Речено је да је „смрт једини проблем филозофије“. Ово може или не мора бити тачно, али суочавање са смрц́у представља велики изазов сваком филозофском гледишту. На исти начин, абиогенеза је највец́и проблем научног природњака. Постоје натуралистичке претпоставке о томе како је живот могао да почне без иједног Креатора или Дизајнера. Па ипак, сама наука темељно оповргава ова чисто природна објашњења. Иронично је да толико људи проглашава научни натурализам тако јасно „доказаним“, „утврђеним“ или „демонстрираним“. Па ипак, натурализам је директно повезан са абиогенезом, која је научно немогуц́а. Огроман доказ да живот не може произац́и из неживота моц́ан је показатељ да натурализам није реалистичан поглед на свет. Живот је имао или природно порекло (абиогенеза) или натприродно порекло (интелигентни дизајн). Немогуц́ност науке да докаже абиогенезу је у најмању руку, аргумент за натприродног зачетника живота. Једини начин да се створе чак и најосновнији градивни елементи живота је у неприродним, високо дизајнираним и строго контролисаним условима. То, само по себи, чини разумним претпоставку да живот не може почети без интелигентне интервенције.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је теорија абиогенезе? Која је дефиниција абиогенезе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries